Fibonacci sayı dizisi italyan matematikçi Leonardo Fibonacci tarafından bir matematik problemi çözmesi esnasında sayıları kendinden önceki sayıya bölmesiyle çıkan sonuçların arasında bir bağlantı olduğunu tespit etmiştir. Bölmeler sonucunda çıkan sayıların altın orana yaklaşmasıyla sayı dizisinin önemi keşfedilir ve hayatın birçok alanında kullanılır. Fibonacci dizisinde yer alan altın oran Mısırlılar tarafından bulunmuştur. Fibonacci sayı dizileri günlük hayatta birçok objede bulunduğu gibi finans sektöründe teknik analiz çalışmalarında kullanılmaktadır. Teknik analiz yaparken kullanmış olduğumuz Fibonacci nasıl çizilir ? Fibonacci geri çekilme seviyeleri nasıl kullanılır ve yorumlanır ?
Teknik analizde Fibonacci sayı dizilerinde en çok 1.618 ve 1.232 seviyeleri destek ve direnç olarak kullanılmaktadır. Yapılan analizlerin %100 Fibonacci seviyelerine uyması beklenemez fakat finans piyasalarında benimde oldukça fazla kullandığım Fibonacci geri çekilme seviyeleri hisselerde, kripto paralarda ve emtialarda kullanıldığı gözlemlenmektedir. Peki Fibonacci nasıl kullanılır, Fibonacci seviyeleri nasıl yorumlanır ?
Fibonacci Nasıl Çizilir ?
Fibonacci geri çekilme seviyelerini Tradingview, Matrix yada Metastock gibi analiz programlarında kolay bir şekilde çizebilir ve incelemiş olduğunuz sembolün analizini yapabilirsiniz. Ben Tradingview üzerinden teknik analiz çalışmalarımı yapıyorum. Şimdi gelelim Fibonacci nasıl çizilir başlayalım.
Tradingview’de fibonacci nasıl çizilir ? Fibonacci çizimi yapabilmek için ben göstergeler menüsünden Zigzag indikatörünü de birlikte kullanıyorum. Zigzag indikatörü bizlere sembolün belirlenen periyotlardaki tepe ve diplerini gösterir. Fibonacci geri çekilme seviyelerini çizebilmek için belirli bir tepe ve dip noktaları belirlememiz gerektiğinden zigzag indikatörü bize bu konuda yardımcı olmaktadır. Öncelikle aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi zigzag indikatörü ile tepe ve dip noktalarımızı belirliyoruz.
Tepe ve dip noktalarını belirledikten sonra Tradingview’de sol taraftaki araçlar kutusundan Fib Düzeltmesi seçilerek belirlemiş olduğumuz tepe noktasından dip noktasına kadar Fibonacci çizgileri çekilmelidir.
Fibonacci geri çekilme seviyeleri teknik analiz araçları arasında benim takım çantamda ilk 5 arasında yer almaktadır. Çizmiş olduğunuz Fib Düzeltmesi ile hissenin yada kripto paranın yorumlamasını oldukça rahat bir şekilde yapabiliriz. Şimdi gelin Fibonacci seviyeleri nasıl okunur inceyelim.
Fibonacci nasıl yorumlanır ? Yukarıda BTCUSD grafiğini örnek olarak inceleyelim. Çizmiş olduğumuz Fibonacci geri çekilme seviyelerinin ne kadar güzel test edildiğini görmektesiniz. Burada isteyenler Fib seviyelerini destek-direnç olarak kullanıp buna göre pozisyon açabilir.
Fibonacci seviyelerinde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Fiyat analizi yaparken Fib seviyelerinde en önemli destek ve direnç seviyesi 0,618 olarak kabul edilmektedir.
- 0,618 seviyesi yukarı ya da aşağı yönlü kırıldığında hızlı bir şekilde 0,786 seviyesi test edilir.
- 0,786 seviyesi de kırılırsa buradan aynı şekilde hızlı bir şekilde 1,00 ve 1,272 seviyeleri test edilir.
Fibonacci seviyelerini tek başına kullanarak kesinlikle pozisyon açmayınız. Fibonacci geri çekilme seviyeleri yanında hareketli ortalamalar ve trend çizgileri de çizilerek desteklenebilir.
UYARI:İncelemiş olduğumuz BTCUSD grafiği sadece örnek çalışma içindir fotoğraftaki çalışmaya göre alım-satım tercihinde bulunmayınız. Web sitemizde yapılan tüm analizler eğitim niteliğinde olup yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Wow, this paragraph is fastidious, my sister is analyzing such things,
so I am going to convey her.