Ana sayfa Borsa Analizleri Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu (TOBO) Nedir Nasıl Yorumlanır ?

Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu (TOBO) Nedir Nasıl Yorumlanır ?

482
0
Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu
Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu

Formasyonlar içerisinde daha önceki yazılarımızda omuz baş omuz formasyonunu incelemiştik. Bugünkü yazımızda yükselen trendlerin sonunda görülen omuz baş omuz formasyonuna çok benzer olan ters omuz baş omuz formasyonu nedir nasıl yorumlanır ? Kısacası TOBO olarak bilinen formasyonda yön belirleyici olan satıcılardır. Satıcılar destek noktasının aşağı yönlü kırılmasıyla trendin aşağı yönlü devam edeceğini düşünüp satışlara devam ederler. Fiyatlarda tepki gelmesiyle direnç noktası dediğimiz TOBO formasyonunda boyun çizgisi yukarı yönlü kırıldığında satıcılar bu sefer alış yönlü harekette bulunarak trend yukarı yönlü hareket etmeye başlar.

Ters omuz baş omuz formasyonu piyasalarda en çok uygulanan ve gerçekleşme yüzdesi yüksek olan formasyonlar arasındadır. Tıpkı omuz baş omuz formasyonunda olduğu gibi ters omuz baş omuz formasyonunda da formasyonların daima %100 çalışmayacağını unutmamamız gerekir. Formasyonları yorumlarken formasyon içerisindeki hareketlerini mutlaka hacim indikatörleri ve takas analizi ile teyit etmeyi unutmayınız.

Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu Nasıl Yorumlanır

TOBO formasyonu benzeri olan omuz baş omuz formasyonunun aksine düşen trendlerde görülmektedir. Fiyatlar salınım yaparken zigzag hareketleri yaparak önce omuz diyeceğimiz ilk üçgeni daha sonra omuz dediğimiz bölgeden daha büyük bir baş formasyonu oluştururlar. En sonda ise fiyatların aşırı yükseldiğini savunan boğalar ikinci bir omuz bölgesini oluşturarak formasyonu gerçekleştirmiş olur.

Ters omuz baş omuz formasyonu nasıl yorumlanır
Ters omuz baş omuz formasyonu nasıl yorumlanır

Formasyon izlemesi yaparken fotoğrafta fark ettiyseniz fiyatlar formasyonu oluştururken keskin çizgilerle üçgenler oluşturup hızlıca hareket etmeyip, aşağı yukarı ufak girintili çıkıntılı diyebileceğimiz hareketlerle formasyon çizerek devam ediyor. Sizlerde borsada işlem yaparken izlediğiniz hisse senedi yada farklı finansal araçlarda keskin hatlar beklemeyin. Hatta formasyonlar düz bir boyun çizgisi üzerinde de gerçekleşmeyebilir. Bazen 15-20 derecelik eğik bir açıyla boyun çizgisi oluşabilir.

Burada önemli olan formasyon oluştuktan sonra boyun çizgisinin yukarı yönlü kırılıp kırılmayacağını tespit etmektir. TOBO formasyonu oluştu diye bu hisse yada bu emtia kesinlikle yukarı sürecek diye düşünülmemeli. En azından 1-2 barlık boyun çizgisi üzerinde kapanış beklenmelidir. Boyun çizgisi yukarı yönlü kırılırken yüksek hacimli işlemler formasyonun hedefi konusunda oldukça sağlam sinyaller verirler.

TOBO Formasyonu Fiyat Hedefi Nasıl Hesaplanır ?

Teknik analizde TOBO formasyonu oluştuğunu gördünüz. Peki fiyatlar nerede sonlanır ? Nerede satış başlar ? Herkesin merak ettiği akıllardaki soru belli. TOBO formasyonu da tıpkı OBO formasyonu gibi oluşurken yaptığı boyun çizgisi ile baş kısmı arasındaki yüksekliği kadar yeni bir yükseklik yaparak formasyon hedefini tamamlaması gerekir. Formasyonlar her zaman nokta atışı formasyon hedefi gerçekleştirmeyebilir. Bazen yarım fiyat hedefi oluştururlar. Formasyon hedefi nerede oluşur sorusuna yanıt arıyorsanız mutlaka Fibonacci ya da trend analizi yapınız.

TOBO fiyat hedefi
TOBO fiyat hedefi

Baş çizgisi ile boyun çizgisi arasında oluşan H yüksekliği fotoğrafta boyun çizgisini yukarı kırarak yeni bir kanal açarak H yüksekliği kadar yükselmiştir. H yüksekliği bazen H/2 olacak şekilde yarım fiyat hedefi yapmış olur. Bunun nedeni H fiyat hedefi öncesinde fibonacci direnci ya da güçlü bir trend direnci olabilir. Bu nedenle teknik analiz yaparken formasyon hedeflemesi yaparken sadece formasyonun gideceği hedefe odaklanmayın.

Önceki makaleOmuz Baş Omuz Formasyonu Nedir Ve Fiyat Hedefi Nasıl Yorumlanır ?
Sonraki makaleTeknik Analizde Üçgen Formasyonları Nedir Nasıl Yorumlanır ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here