Ana sayfa Borsa Analizleri Teknik Analiz Yaparken En Çok Kullanılan İndikatörler

Teknik Analiz Yaparken En Çok Kullanılan İndikatörler

1160
0
borsada en çok kullanılan indikatörler
borsada en çok kullanılan indikatörler

İndikatör nedir nasıl kullanılır ? İndikatörler bir varlığın fiyat analizini yaparken fiyatın hangi yöne eğilimli olabileceği hakkında bizlere bilgiler veren araçlardır. Kripto paralarda, borsalarda ve emtia ürünlerini analiz yaparken birçok insan Tradingview, Matrix ya da Metastock gibi programlar aracılığı ile indikatörlerden faydalanırlar. Teknik analiz yaparken en çok kullanılan indikatörler konusuna başlamadan önce indikatörlerin %100 kesin sonuç veren araçlar olduğunu düşünüyorsanız yanıldığınızı söylemek istiyorum. İndikatörler bizlere geleceği söylemezler, geçmiş fiyat hareketlerinin matematiksel olarak hesaplanması sonucu bizlere birtakım öngörülerde bulunmamızı sağlarlar. İndikatörler ya da osilatörler hayat kurtarıcı araçlar değillerdir. Bütün stratejinizi indikatörler üzerine kurarsanız yanlış işlemler yapabilirsiniz. İndikatörleri doğru yerlerde kullanmak oldukça önemlidir. Şimdi gelelim doğru indikatörü doğru yerde nasıl kullanabiliriz ve en çok kullanılan indikatörler hangileri inceyelim.

Kripto paralarda ya da borsada işlem yaparken ne kadar sade analiz yaparsak o kadar başarı oranının artacağını unutmayalım. İndikatörler, formasyonlar, trend çizgileri vs. vs. hiçbirisi hayat kurtaran araçlar değillerdir. Önemli olan neyi, nerede ve ne zaman kullanmalıyız ? Ben analizlerimi tradingview üzerinden yapmaktayım. Tradingview’de göstergeler menüsünü açtığınızda binlerce indikatör sizi karşılayacaktır. Peki en iyi indikatör hangisi ?

En Çok Kullanılan İndikatörler

İndikatörler; Ali Perşembe hocamızın “Teknik analiz mi dedin hadi canım sende” kitabında yer aldığı gibi trend takip edici indikatörler ve aşırı alım-satım indikatörleri olarak ikiye ayırıp incelemek en doğrusu olacaktır. En iyi indikatör dünyada hiçbir zaman olmayacaktır ve bulunmayacaktır. Zaten olsaydı dünyanın en zengin kişisi olurdu 🙂 Aşağıda sizler için en çok kullanmış olduğum indikatörleri inceliyor olacağım.

Trend Takip Edici İndikatörler

Trend takip edici göstergeler yatay piyasalarda sizlere oldukça gereksiz işlem yaptırırlar. Uzun soluklu ufak düzeltmelerle yükseliş ya da düşüş gösteren trendlerde oldukça güzel sonuçlar alabileceğiniz trend takip edici indikatörleri inceleyelim.

1.Hareketli Ortalamalar

Hareketli ortalamalar trend takip edici indikatörlerin başında en çok kullanmış olduğum indikatörlerden birisidir. Piyasalarda daha çok basit, ağırlıklı ve üssel hareketli ortalama kullanımları yaygındır. Hareketli ortalamalar tradingview’de türlerine göre sma(basit),ema(üssel) ve wma(ağırlıklı) gibi isimlerle kullanılırlar. Günlük periyotlarda sıklıkla kullanılan MA21 ne demektir ? Hareketli ortalama nasıl hesaplanır ?

Hareketli ortalamalar geçmiş fiyatların ortalamasını alarak sizlere trendin yönü hakkında fikir verirler. Örnek vermek gerekirse MA21 geçmiş 21 günlük kapanış fiyatların toplanıp 21 e bölünmesiyle elde edilir ve güncel fiyatın 21 günlük ortalamadan düşük mü yüksek mi olduğu konusunda bilgi verir.

Kripto paralarda ya da borsalarda işlem yaparken sıklıkla kullanmış olduğum hareketli ortalamalar: EMA5, EMA21, MA44, MA89, EMA50, EMA100 VE EMA200

trend indikatörleri
trend indikatörleri

2.MACD İndikatörü

Kripto paralarda da sıklıkla kullanmış olduğum bir diğer trend takip edici indikatörlerden birisi olan MACD birçok trader tarafından kullanılmaktadır. MACD indikatörünün içerisinde 12 ve 26 periyotluk hareketli ortalamalar bulunmaktadır. MACD sinyali ve MACD seviyesi olarak iki çizgi ile al-sat sinyali oluşturulur. MACD indikatörü 12 periyotluk hızlı hareketli ortalamanın 26 periyotluk hareketli ortalamayı yukarı kesmesiyle al sinyali üretmektedir. MACD indikatörü daha çok 0 çizgisinin üzerinde güvenilir sinyal üreteceği düşünülmektedir.

al-sat sinyali veren indikatörler
al-sat sinyali veren indikatörler

MACD indikatörü en iyi trend indikatörü listesinde olabilecek göstergelerdendir. Fakat şu unutulmamalıdır ki MACD aşırı alım-satım bölgelerini göstermeyeceğinden piyasanın balon yada ucuz olma durumunu kesinlikle göstermez.

3.Parabolic SAR İndikatörü

SAR ingilizcede kelime anlamı olarak Stop and Reverse yani dur ve geri dön anlamını ifade etmektedir. Parabolic SAR trend takip edici göstergelerden en çok kullandığım üçüncü indikatördür. Çoğu zaman izsüren stop olarak kullandığım indikatör trend yapan piyasalarda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Yatay piyasalarda trend takip edici göstergeleri kullanarak işlem yaparsanız aracı kurumunuzu zengin edebilirsiniz 🙂

borsada en çok kullanılan indikatörler
borsada en çok kullanılan indikatörler

Parabolic SAR fiyat barlarının altına yerleştirilen noktalar ile gösterilmektedir. Parabolic SAR göstergesi fiyatların üzerinde gösterildiğinde SAT sinyali, fiyatların altında noktalar oluştuğunda ise AL sinyali üretirler.

4.CCI İndikatörü

CCI indikatörü özellikle kripto paralarda en çok kullanılan trend takip edici indikatörler arasında yer almaktadır. CCI ile piyasaların yönü hakkında öngörüde bulunabilir, fiyat ile indikatör arasında pozitif ve negatif uyumsuzlukları inceleyebilirsiniz. CCI bizlere trendin ne kadar güçlü ya da zayıf olduğu hakkında bilgiler verir. Buna göre güçlü pozitif trendler 0 çizgisi üzerinde, zayıf düşen trendler ise 0 çizgisinin altında izlenmektedir.

CCI indikatörünün bir başka kullanım türü de CCI tepelerinde satış diplerinde ise alım yapılarak işlem açılması durumudur. Benim CCI ile işlem yapma durumum genellikle kripto paralarda uyumsuzlukları izleyerek gerçekleşmektedir.

5.Süpertrend İndikatörü

Trend yapan piyasalarda sıklıkla kullanılan süper trend indikatörü kolay al-sat sinyalleri üretmesiyle birçok kişinin kullandığı al-sat sinyali veren indikatörler arasında yer almaktadır. İndikatörü 4 saatlik ve günlük periyotlarda trend yapan kripto paralar, emtia yada borsalarda kullanabilirsiniz.

süper trend indikatörü
süper trend indikatörü

Aşırı Alım-Satım İndikatörleri

Aşırı alım satım indikatörleri trend takip edici indikatörler gibi piyasanın yönünü tayin etmezler. Bunun yerine fiyatın balon olup olmadığı konusunda sizlere önemli bilgiler verirler.

1.RSI İndikatörü

Aşırı alım-satım indikatörleri arasında sıklıkla kullanılan indikatörlerin başında gelen RSI, çok farklı şekillerde kullanımı mevcuttur. Birçok insan RSI 14 periyodunu 30-70 aralığında al-sat sinyalleri üreterek kullansa da artık bu kullanım şekli oldukça demode kalmıştır. RSI indikatörü bu kullanımına göre 70 üzerine çıktığında aşırı satın alınmış(pahalı), 30 un altına indiğinde ise aşırı satılmış(ucuz) olarak nitelendirilir. Ben daha çok borsalarda hisse senedi analizi yaparken hızlı bir hareketli ortalama ile kullanarak uyumsuzlukları takip ediyor ya da RSI ile formasyonlar oluşturmaya çalışıyorum.

2.Momentum İndikatörü

Birçok traderın çantasında sıklıkla kullanılan ve benimde tercih ettiğim indikatörlerden olan Momentum hem trend yapan piyasalarda hem de yatay piyasalarda kullanılabilmektedir. Momentum indikatörü kripto paralarda ve hisse senetlerinde sıklıkla kullanılan güçlü göstergeler arasındadır. Momentum genellikle 10 periyotluk zaman diliminde kullanılmaktadır. Dileyenler 0 çizgisini baz alarak üzerinde kaldığı durumlarda AL, altında kaldığı durumlarda SAT olarak kullanabilirler. Benim ise daha çok günlük periyotlarda kullanmış olduğum momentum indikatörüne 6 yada 8 periyotluk bir üssel hareketli ortalama ekleyerek analiz yapabilirsiniz.

momentum indikatörü
momentum indikatörü

3.Bollinger Bantları

Piyasalarda al-sat sinyalleri üretmek amacıyla kullanılan aşırı alım-satım göstergelerinden birisi olan bollinger bantları piyasadaki volatiliteyi görebilmek için kullanılan araçlardan birisidir. Bollinger bantlarının sıkışması gerçekleştiğinde fiyatların bir düzeltme hareketine gireceği düşünülür. Bantlar arasındaki mesafe fazlayken ise fiyatlar aşırı şişmiş olarak nitelendirilir.

Önceki makaleFibonacci Nasıl Çizilir ? Fibonacci Nasıl Kullanılır ?
Sonraki makaleTrend Analizi Nedir, Nasıl Yapılır Ve Yorumlanır
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here