Ana sayfa Borsa Analizleri Trend Analizi Nedir, Nasıl Yapılır Ve Yorumlanır

Trend Analizi Nedir, Nasıl Yapılır Ve Yorumlanır

208
0
trend analizi nedir
trend analizi nedir

Teknik analiz yaparken kullanmış olduğumuz birçok araç bulunmaktadır. Kullanmış olduğumuz araçların en başında bana göre trend analizi gelir. Analiz yapmak istediğimiz sembolün (kripto para, hisse yada emtia) türüne göre farklı analiz yöntemleri vardır. Daha önceki birçok yazımızda belirttiğimiz üzere hisselerde ya da kripto paralarda asıl olan trenddir. Varlıklar yada menkul kıymetler belirli bir trend yönünde ilerleyerek yatırımcısına fikir verirler. Trend analizi nedir, trend analizi nasıl yapılır, trend analizi yorumlama nasıl olur konusuna başlamadan önce teknik analizin ne olduğu konusunda sizlere birkaç fikir vermek istiyorum.

Teknik analizde trend nedir ? Teknik analiz bir varlığın fiyat analizidir. Fiyatların yorumlanması ve analiz yapılması konusunda bizlere yol gösteren analiz türlerinden birisidir. Üniversitelerde teknik analiz eğitimi verilmese de piyasada birçok profesyonel teknik analizden faydalanarak pozisyon açmaktadır. Ben teknik analizi bilgisayar programlama dili olarak görüyorum. Fiyatların yorumlanması konusunda birçok yöntem bulunur. Bazıları temel analiz bazıları ise teknik analiz kullanır. Burada siz şunu düşünmelisiniz. Bir bilgisayar programcısı kaç tane yazılım dili bilirse piyasada iş bulması o kadar kolay olacaktır. Sizlerde temel ya da teknik analiz ayrımı yapmaksızın borsada fiyat analizi yapmanın farklı yöntemlerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bu nedenle teknik analiz sadece kullanılan bir dildir. Her zaman %100 çalışmasını beklemek doğru bir düşünce olmayacaktır.

Teknik analizin ne olduğu konusunda temel birkaç bilgi verdikten sonra gelelim trend analizi meselesine. Trendler bizlere değerleme yapılan varlığın fiyatının hangi aralıklarda hareket edebileceği yönünde önemli bilgiler vermektedir. Teknik analiz yaparken ilk olarak analiz yapılacak varlığın trend analizi yaparız. Trend analizi bizlere fiyatın yeni bir yükseliş ya da düşüş eğilimi yapacağı konusunda kuvvetli sinyaller verir. Birçok kişi fiyat analizi yaparken indikatörlere daha çok güvense de ben daha çok trendlerin gücüne inanıyorum.

Trend Analizi Nasıl Yapılır ?

Hisse senetleri, kripto paralar ya da emtiaların belirli düzen içerisinde hareket ettiğini yukarıda belirtmiştim. Belirli bir trend içerisinde hareket eden varlıklar bizlere alım-satım konusunda oldukça güzel opsiyonlar sağlarlar. Nasıl mı ? Gelin fotoğrafla inceleyelim.

örnek trend analizi
örnek trend analizi

Borsada trend analizi nasıl yapılır ? Yukarı X hisse senedine dair günlük grafiği incelemektesiniz. Fiyatlar öncelikle yükseliş trendine girip 64 TL gibi rakamlara ulaştıktan sonra satıcılar devreye girerek fotoğrafta gördüğünüz gibi kırmızı düşen bir kanal yaratmışlardır. Çizilen düşen trendin destek ve direnç noktaları fotoğrafta gördüğünüz üzere birçok kez test edilip kanal içerisinde fiyatlar salınıma devam etmiştir.

Trend dönüşü nasıl anlaşılır ? Mavi ok ile yukarı göstermiş olduğum işaret muhtemel düşen trendin kırılım yapabileceği noktayı ifade etmektedir. Düşen trend kırılımı nedir ? Düşen trend kırılımı fotoğraftaki gibi belirli bir süre içerisinde fiyatların düşmesi sonucunda direnç seviyesini yukarı kırarak hareketine devam etmesidir. Piyasada işlem yapan birçok kişi DÜK (düşeni kırma) formasyonu aramaktadır. DÜK formasyonu varlığın fiyatlarını incelerken en çok yararlandığım formasyon türüdür. Bu formasyon bizlere fiyatların artık yeni bir trende geçmek istediğini belli ettirir. Profesyoneller hisse trend analizi yaparken daha çok düşeni kıran trendler aramaktadır.

Borsada yükseliş trendi nasıl anlaşılır ? Borsada en çok merak edilen konulardan biriside yükseliş trendi konusudur. Yükseliş trendinin başlangıcını anlayabilmek için bana göre birkaç farklı yol bulunmaktadır. Ben yükseliş trendinin nasıl başladığını görmemeden önce trend yön analizi yaparım. Yapmış olduğum trend yön analizinde fotoğraftaki gibi düşen bir trend kanalı söz konusu ise öncelikle düşen trendin kırılmasını beklerim. Düşen trend kırılımı sonrası 1-2 gün trendi kırdığı noktaya gelip tekrar yükseliş hareketi başlatabilir. Bu duruma düşen trend kırılımı onayı denir.

Yükseliş trendlerini anlamanın birçok yolu olduğunu yukarıda belirmiştim. Yükseliş trendini nasıl anlarız sorusunu sizler için birkaç madde ile özetlemek istiyorum.

Yükseliş Trendi Nasıl Anlaşılır ?

  • Trend yön değişimleri (DÜK oluşumu vs.)
  • MACD indikatörü 0 çizgisinde al sinyali üretmesi.
  • Momentum indikatörünün daha önceki zirvesini geçmesi ya da uzun soluklu düşen momentumun pozitife dönmesi.
  • Fiyatların sıkışarak üçgen, takoz vb. formasyonlar içinde sona yaklaşıp kırılım yapması
  • Hacim göstergesi ile trend değişimleri
  • Hareketli ortalamalardan gelen sinyaller

Yükseliş trendinin nasıl anlaşılacağı üzerine sizlere benim en çok kullanmış olduğum yöntemlerden birkaçını aktarmış oldum. Yukarıda belirtmiş olduğum analiz türleri yazımızın ilk kısımlarında belirttiğim gibi %100 çalışmak zorunda değildir. Sadece birer analiz yöntemidir.

Trend analizi nasıl yapılır konusunda sizlere en çok kullanmış olduğum yöntemleri yazımızda aktarmaya çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorumlar kısmına yazabilir düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Önceki makaleTeknik Analiz Yaparken En Çok Kullanılan İndikatörler
Sonraki makaleBorsada Yatırımcı Psikolojisi Nasıl Olmalı ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here