Ana sayfa Borsa Analizleri Tradingview Ucuz Hisse Tarama Formülleri

Tradingview Ucuz Hisse Tarama Formülleri

307
0
ucuz hisse tarama formülleri
ucuz hisse tarama formülleri

Birçok küçük yatırımcının aklındaki en büyük soru işaretlerinden birisi olan Tradingview ucuz hisse tarama formülleri nasıl yazılır ya da ucuz hisseler nasıl bulunur sorusudur. Öncelikle piyasalarda ucuz kalmış hisse taraması yapabilmek için sadece teknik analizin yeterli olmadığını en baştan söylemeliyim. Bu yazımızı okumadan önce daha önce yazmış olduğumuz teknik analiz nedir, teknik analiz ile nasıl para kazanılır konulu yazılarımıza bakmadan geçmeyin. Fiyatları hareket ettiren olgunun temelde yatan haberler olduğunu unutmayın. Bu yazımızda teknik analiz yöntemine göre hisse tarama nasıl yapılır, teknik analiz ile hisse tarama formülleri, tradingview hisse tarama örnekleri konularında sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Teknik analizin önemli araçlarından birisi olan indikatörler bizlere fiyat hareketlerini yorumlamamız konusunda oldukça faydalı bilgiler verirler. Faydalı bilgiler vermelerine karşın her yazımda belirtmiş olduğum gibi hiçbir indikatörün dünyayı kurtarmayacağını bilmelisiniz. Sadece bir araç olduğunu unutmayın.

Tradingview Ucuz Hisse Tarama Formülleri

Ucuz hisse tarama yapabilmek için bu yazımızda bazı indikatörleri kullanacağız. Bunlardan bazıları aşırı-alım satım indikatörleri olduğu gibi bazıları ise trend ölçen indikatörler olacaktır. Bunlardan ilk sırada gelen RSI indikatörü ile tradingview üzerinde nasıl hisse taraması yapabileceğinizi örneklerle açıklayalım.

RSI hisse tarama örnekleri

RSI indikatörü ile ilgili ucuz hisse tarama formülleri oluşturmadan önce RSI indikatörü nasıl kullanılır ve RSI indikatörü ne işe yarar konulu yazılarımıza bakarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

RSI indikatörünün piyasalarda en sık kullanım yöntemlerini incelediğimizde 30 ve 70 sınırları olduğunu görmekteyiz. Her ne kadar bu kullanım yönteminin yetersiz olduğunu bilsekte çoğu zaman çalışan bir yöntemdir. Bu yönteme göre RSI göstergesi 30 ve altına düştüğünde aşırı satılmış, 70 ve üzerine çıktığında ise aşırı alınmış olduğunu bilmekteyiz. Peki o halde RSI ile ucuz hisse taraması nasıl yapabiliriz ?

Tradingview üzerinde hisse takipçi kısmından filtreler kısmına girdiğimizde arama kısmına RSI yazarak Göreceli güç endeksi (14) görebilirsiniz. Burada RSI indikatörüne göre ucuz kalmış hisseleri taramak için RSI değerinin 30 ve altındakilere odaklanmamız gerekmektedir. Buna göre RSI ≤ 30 yapmamız gerekiyor. Fotoğrafta örneğini görebilirsiniz.

tradingview hisse tarama
tradingview hisse tarama

RSI(14) periyodunu günlük ve haftalık zaman dilimlerinde kullanırsanız saatlik zaman dilimlerine göre daha makul sonuçlar alacağınızı unutmayınız. İşlemi yaptıktan sonra filtreler tablosundan çıkarak önünüze çıkan hisseleri açıp inceleme yapabilirsiniz.

MACD hisse tarama örnekleri

MACD indikatörü RSI gibi piyasalarda sıklıkla kullanılan bir momentum indikatörüdür. RSI gibi günlük periyotta diplerde verdiği alış sinyalleri yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. MACD indikatörünün kullanımı genelde 0 çizgisinin üzerinde MACD sinyalinin kesişim vermesiyle birlikte pozisyon açılması olarak bilindiği gibi, 0 çizgisinin altında MACD kesişimleri de birçok yatırımcı tarafından kullanılmaktadır.

MACD hisse tarama formülü için yine Tradingview filtreler kısmına girip arama kısmına MACD yazdığınızda karşınıza 2 tane sonuç çıkacaktır. Burada iki farklı yöntem kullanabilirsiniz.

1.MACD sıfırın altında iken kesişim tarama:

Bunun için yapmanız gerekenler MACD seviyesi (12,26) -1 ile 0 arasında, MACD sinyali ise aşağı keser MACD seviyesi olması gerekmektedir. Bu taramada risk olmasına rağmen dip bölgelerden alış yapmanıza yarayabilir.

macd hisse tarama
macd hisse tarama

Burada dikkat etmeniz gereken nokta -1 ile 0 arasında gelen negatif sinyallerdir. Eğer ki bu yönteme göre pozisyon açtıktan sonra MACD sinyali tekrar MACD seviyesini yukarı keserse pozisyon beklemeden kesinlikle kapatılmalıdır.

2.MACD sıfırın üstünde iken kesişim tarama:

Bu yöntem birçok kişinin uyguladığı diğer yönteme göre daha muhafazakar bir bakış açısı diyebilirim. Bu durumda kesişim MACD nin güvenli bölge olarak gördüğü 0 çizgisinin üzerinde gerçekleşir. Bu taramayı yapabilmek yine aynı şekilde yukarıdaki formül bilgisini tradingview filtreler kısmına girin. Bu sefer çıkan sonuçlarda histogramın 0 çizgisinin üzerinde olduğu bölgelerde kesişim arayın. Örneğini aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

hisse tarama nasıl yapılır
hisse tarama nasıl yapılır

Şuana kadar ucuz hisse tarama formülleri olarak momentum ve aşırı-alım satım indikatörlerini kullanarak taramalar gerçekleştirdik. Şimdi ise trend takip göstergeleri arasında sıklıkla kullanılan birkaç indikatörü ele alalım.

Hareketli ortalamala ile ucuz hisse tarama formülleri

Hareketli ortalamalar trend takip edici indikatörlerin başında gelmektedir. Yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılan hareketli ortalamalar diğer indikatörler gibi günlük ve haftalık periyotlarda daha güvenilir sonuçlar verdiğini düşünüyorum. Yatırımcıların risk algısına göre hareketli ortalama periyotları kullanılabilmektedir. Buna göre kimi yatırımcılar günlük işlemlerde 5 periyotluk hareketli ortalama kullanırken, kimi yatırımcılar ise 21 periyotluk daha uzun vadeli periyotları tercih ederler. Bu yazımız içerisinde düşük riskli işlemler yapabilmeniz açısından hareketli ortalama yöntemine göre ucuz hisse taraması yapabilmek için 200 ve 500 periyotluk hareketli ortalamaları kullanacağız.

200 periyotluk hareketli ortalamaya göre hisse tarama yapabilmek için hisse takipçi kısmından aynı şekilde filtreler kısmına girerek basit hareketli ortalama (200) kesişimler son fiyat yapınız. Bu sayede günlük vadede fiyatlar 200 gün önceki fiyatlarda olan hisseleri bulmuş olursunuz.

Tradingview üzerinde malesef 500 periyotluk hareketli ortalamaya göre tarama yapabilme fonksiyonu bulunmadığından bu taramayı biraz manuel olarak sizler gerçekleştireceksiniz. Burada yapmanız gerekenler aynı şekilde filtreler kısmından basit hareketli ortalama (200) büyüktür son fiyat yapınız. Çıkan hisse senedi sonuçlarından herhangi birini açarak göstergeler panelinden hareketli ortalama (500) ekleyerek bulduğunuz hisse senedinin 500 periyoda ne kadar yakın ya da uzak olduğunu görebilirsiniz.

Yukarıda sizler için tradingview üzerinde hisse tarama ve ucuz hisse tarama formülleri adı altında çeşitli indikatörlerin yardımıyla fikir oluşturmaya çalıştım. Sizlerde farklı indikatörleri kullanarak kendinize tarama formülleri oluşturabilir yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.

Önceki makaleGolden Cross Nedir ? Borsada Golden Cross Yorumlama Ve Stratejisi
Sonraki makaleDolar Yükselirse Borsa Düşer mi ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here