Ana sayfa Borsa Analizleri MACD İndikatörü Nedir Ve Nasıl Kullanılır ?

MACD İndikatörü Nedir Ve Nasıl Kullanılır ?

83
0
MACD indikatörü
MACD indikatörü

Borsalarda işlem yaparken en çok kullanılan indikatörler arasında yer alan MACD indikatörü günümüzde birçok trader için oldukça faydalı bir göstergedir. MACD; momentum indikatörü olarak bilinse de çalışma prensibinde hareketli ortalamalardan faydalandığından iyi bir trend takip edici olarak kullanılmaktadır. Trend takip eden diğer göstergeler arasında Ichimoku, Aroon ve ADX indikatörleri gibi kullanılmasının yanında piyasadaki trendin gücünü ölçme konusunda da yararlanılır. Traderlerın kullandığı MACD indikatörü nasıl kullanılır ve yorumlanır sorusuna sizler için yazımızda bütün yönleriyle cevap vereceğiz.

MACD indikatörünün çalışma altyapısında biri uzun biri kısa üssel hareketli ortalama kullanılmaktadır. Kullanılan üssel hareketli ortalamalar içerisinde yavaş olan periyot 26, hızlı olan periyot ise 12 barlık hesaplamalar yapmaktadır. Bu ortalamaların farklı alınarak oluşturulan MACD indikatörünün formülü aşağıdaki gibidir.

MACD = (Hızlı Üssel Hareketli Ortalama) – (Yavaş Üssel Hareketli Ortalama)

MACD İndikatörü Nasıl Kullanılır ?

MACD göstergesi kullanılırken öncelikle 12 ve 26 periyotluk hareketli ortalamaların hangi bölgede olduğu gözlemlenmelidir. 12 ve 26 periyotluk üssel hareketli ortalama 0 çizgisinin üzerinde ise olumlu, 0 çizgisinin altında ise trend yönü için olumsuz algılanmaktadır.

MACD indikatörü nasıl yorumlanır ? İndikatörün genel kullanım mantığını yukarıda açıklamıştık. Hızlı olan periyot 12, yavaş olan 26 periyodu yukarı kestiğinde (mavinin kırmızıyı yukarı kesme durumu) al, aşağı kestiğinde sat sinyali olarak yorumlanmaktadır.

macd indikatörü nasıl yorumlanır
macd indikatörü nasıl yorumlanır

Momentum indikatörü olarak kullananların çoğu MACD indikatörünü 0 çizgisinin(tetik çizgisi) altı ve yukarısı olarak kullanmaktadır. Buna göre ise MACD çizgisi ve sinyali 0 altındaysa negatif trend, üstündeyse pozitif trend olarak görülmektedir.

MACD göstergesini dip ve tepe olarak kullananlarda bulunmaktadır fakat bana göre dip ve tepe bulma konusunda oldukça zayıf kalmaktadır. Stokastik ya da RSI gibi bir ölçüm mantığı bulunmadığından MACD indikatörü sonsuza kadar uzayabilir.

MACD indikatörünün farklı bir kullanımı da tetik çizgisi üzerinde sinyallerin kesişmesidir. Bu methoda göre hızlı olan mavi çizgi yavaş olan kırmızı çizgiyi 0 çizgisi üzerinde kestiğinde al, 0 çizgisi altında aşağı yönlü kestiğinde ise sat olarak yorumlanmaktadır.

MACD histogramı kullanımı

MACD indikatörü histogramı nasıl yorumlanır ? İndikatör içerisinde çizgilerin dışında histogram görünümü mevcuttur. Histogram üzerinde yer alan yeşil ve kırmızı çubuklar bize trendin gücü hakkında oldukça güzel sinyaller vermektedir. Histogramda ki çubukların boyu uzadıkça trendin güçlendiğini hareketli ortalamaların birbirinden uzaklaştığını, çubukların boyu küçüldükçe ise trendin zayıfladığını hareketli ortalama çizgilerinin birbirine yaklaştığını göstermektedir.

MACD ile uyumsuzlukları tespit etme

MACD göstergesi ile RSI,CCI ve Stokastik de olduğu gibi uyumsuzlukları tespit edebiliriz. Nasıl mı ? Fiyatlar yeni dipler yaparak aşağı yönlü iniyorsa buna karşılık MACD sinyali ve çizgisi yukarı dipler yaparak ilerliyorsa burada pozitif uyumsuzluk olduğu söylenir. Fiyatlar yükselerek tepelerde yeni zirveler yapmasına karşılık MACD sinyali bu yükselişe ayak uyduramayıp aşağı yönlü yeni zirveler yaparak negatif uyumsuzluk sinyali vermiş olur.

macd indikatörü nasıl kullanılır
macd indikatörü nasıl kullanılır

Uyumsuzluk sinyalleri alındıktan sonra hemen pozisyona girilmemeli trend değişimine yönelik bekleyiş sürdürülmelidir. Ayrıca trend yönü değişimi hakkında sadece uyumsuzluk sinyallerine bakılmamalı mutlaka hacim ve aşırı alım-satım gösteren indikatörlerden faydalanmalıdır.

Önceki makaleStokastik İndikatörü Nedir Nasıl Kullanılır ?
Sonraki makaleDestek Ve Direnç Noktaları Nedir, Nasıl Çizilir ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here