Ana sayfa Borsa Analizleri Golden Cross Nedir ? Borsada Golden Cross Yorumlama Ve Stratejisi

Golden Cross Nedir ? Borsada Golden Cross Yorumlama Ve Stratejisi

75
0
Golden cross ne demek
Golden cross ne demek

Kripto paralarda ya da borsalarda işlem yaparken kullanmış olduğumuz teknik analiz yöntemi bize trade yapma konusunda birçok fayda sağlamaktadır. Trade yaparken kullanmış olduğumuz teknik analiz yöntemlerinin güvenilirliği ve çeşitliliği ise trade etme yöntemimize göre farklılık arz etmektedir. Borsalarda kullanmış olduğumuz teknik analiz yöntemlerinden birisi olan hareketli ortalamalar birçok trader tarafından kullanılmaktadır. Hareketli ortalamalar dendiğinde akıllara ilk gelen strateji ise golden kesişimi stratejisidir. Bu yazımızda sizlere hareketli ortalama stratejilerinden birisi olan golden cross nedir, golden cross nasıl kullanılır, golden cross nasıl yorumlanır ve borsada golden cross nasıl bulunur konularında yardımcı olacağım.

Golden Cross Nedir ?

Borsada birçok traderın önem verdiği altın kesişim; 50 periyotluk hareketli ortalama ile 200 periyotluk hareketli ortalamanın kesişimidir. Nasıl yani ? 50 periyotluk hareketli ortalama 200 periyotluk hareketli ortalamayı yukarı kestiği anda piyasalarda altın kesişim oluşur. Piyasalarda uzun vadeli ralli başlangıcı olarak bilinen golden cross kesişimi nadiren görülmektedir. Golden kesişimleri yıl içerisinde 2-3 ü geçmediğinden birçok yatırımcının favori al sinyali olarak değerlendirilmektedir.

Golden cross nasıl bulunur ? Yatırımcıların piyasalarda golden kesişimi aradığını yukarıda belirtmiştik. Peki birçok kişinin piyasalarda aradığı golden cross Tradingview’de nasıl bulunur ?

Tradingview golden kesişimini bulmak için hisse senedi takipçisini kullanmamız gerekir. Hisse senedi takipçi ekranını açtıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi basit hareketli ortalama (50) büyük eşittir basit hareketli ortalama (200) yapınız.

Golden cross nasıl bulunur
Borsada golden kesişimi nasıl bulunur

Yukarıdaki fotoğrafta hareketli ortalamaları kesiştirerek Borsa İstanbul’da golden cross olan hisseler hangileridir sizlerde görebilirsiniz. Yapacağınız kesişimin anlamı 50 periyotluk hareketli ortalamanın 200 periyotluk hareketli ortalama ile eşit ya da daha büyük olan hisse senetleri karşınıza gelecektir. Bu cümleden anlayacağınız üzere örnek verecek olursak MA50 değeri 20 olsun, MA200 değeri ise 19,50 olduğunu varsayalım. Bu durumda MA50>MA200 olduğu için hisse senedi karşınıza gelecektir. Bu değerler birbirine oldukça uzakda olabilirdi. (MA50:20 MA200:12 gibi)

Altın kesişimler piyasada al sinyali olarak yorumlanmaktadır. Fakat her indikatör gibi eksik yanları bulunmaktadır. En önemli eksik yanı piyasada geç sinyal vermesidir. Dipten alayım zirveden satayım düşüncesi içerisine girenler kesinlikle bu stratejiyi kullanmasın. Çünkü piyasada henüz böyle bir indikatör ya da strateji şuan için bulunamadı 🙂 Altın kesişimler güvenli trade yapanlar için oldukça ideal sistemlerdir. Şimdi gelin beraber altın kesişimlerinin nasıl göründüğüne ve piyasada bu kesişimler göründükten sonra fiyatların ne yönde ilerlediğini hep beraber görelim.

Borsada altın kesişim
Borsada altın kesişim

Yukarıda FROTO günlük grafiğini görmektesiniz. Grafikte turuncu çizgi MA50, mavi çizgi ise MA200 olarak belirlenmiştir. 15 haziran 2020 tarihinde gerçekleşen altın kesişim sonrasında fiyatların uzun vadede yaklaşık olarak 3 katına geldiğini görmektesiniz. Kesişimden önce fark ettiyseniz ufak bir dip çalışması gerçekleşmiştir. Burada birçok kişi en dipten almayı hayal edecektir 🙂 Sizlere tavsiyem hiçbir zaman dip aramayın piyasada düzenli gelir elde etmeye çalışın.

hareketli ortalamalar nasıl kullanılır
hareketli ortalamalar nasıl kullanılır

Üstteki fotoğrafta ise KCHOL un 2016 ve 2017 yıllarındaki günlük grafiğini görmektesiniz. Grafikte kırmızı ile işaretlenen bölgelere baktığınız her kesişimden sonra fiyatların yükseldiğini görmekteyiz. Eğer ki altın kesişim stratejisini kullanacaksanız ne zaman satacağınızı bilmiyorsanız en basit örnekten anlaşılabileceği gibi fiyatlar MA200 ü altına düştüğü anda satış pozisyonuna geçmeniz yönünde olacaktır. Burada MA200 ü bir destek olarak görebilirsiniz.

Önceki makaleTradingview Nedir Nasıl Kullanılır ?
Sonraki makaleTradingview Ucuz Hisse Tarama Formülleri
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here