Ana sayfa Borsa Analizleri Bollinger Bantları Nedir, Nasıl Kullanılır Ve Yorumlanır

Bollinger Bantları Nedir, Nasıl Kullanılır Ve Yorumlanır

78
0
bollinger bantları nedir
bollinger bantları nedir

Teknik analiz dendiğinde en önemli indikatörler arasında yer alan Bollinger Bantları nedir, Bollinger Bantları nasıl kullanılır ve yorumlanır sorusu akıllara geliyor. Bantlar teknik analizde sıklıkla kullanılan indikatörlerdendir. Hisse senedi, emtialarda, kripto paralarda oldukça iyi sonuçlar veren Bollinger Bantları standart sapma ve 20 periyotluk basit hareketli ortalamadan oluşur ve piyasada bana göre en iyi volatilite ölçen indikatörler arasında yer alır. Birçok analistin kullandığı teknik analiz osilatörleri arasında olan Bollinger’ın kullanımı Tradingview üzerinden oldukça basit. Tradingview üzerinde göstergeler menüsünden “Bollinger Bantları” olarak arama yapıp favori indikatörlerinize eklemeyi unutmayın.

Bollinger Bantları Nasıl Yorumlanır ?

Bollinger Bantları nasıl hesaplanır ? Bollinger bantları alt bant, üst bant ve ortadaki 20 periyotluk basit hareketli ortalamadan oluşur. Ortadaki hareketli ortalamaya +2 ve -2 standart sapma eklenerek alt ve üst bant hesaplanır. Bollinger bantlarının asıl kullanımı bantların birbirine yaklaşıp uzaklaşması yöntemidir. Burada önemli olan piyasanın volatilitesi ölçülmesidir. Alt ve üst bant birbirinden uzaklaştıkça piyasadaki volatilitenin arttığını, bantlar birbirine yaklaştıkça volatilitenin azaldığını ve yakın bir zaman içerisinde fiyatlarda bir düzeltme (aşağı ya da yukarı) yapacağı anlaşılır.

Bollinger Bantları nasıl kullanılır ? Bantların bir diğer kullanım tipide aşırı alım ve satım noktalarının belirlenmesine yöneliktir. Fiyatlar alt banda dokunduğunda aşırı satıldığını ve alım noktasına geldiğini, fiyatlar üst banda yaklaştığında ise aşırı satın alınmış olduğunu ve satış noktasına geldiğini bizlere gösterir. Fiyatlar alt yada üst bandı kırdığında burada ekstrem bir durum olduğunu fiyatların yeni bir trend yapmak istediğini anlayabiliriz.

bollinger bandı nasıl kullanılır
bollinger bandı nasıl kullanılır

Bollinger bantları nasıl yorumlanır ? Bollinger Bantları’nın kullanımını genelde yatırımcılar alt ve üst bant olarak görmekte, ortadan geçen kırmızı 20 periyotluk hareketli ortalamayı unutmaktadır. Ben ise özellikle günlük periyotta analiz yaparken 20 periyotluk basit hareketli ortalamaya önem veririm. Fiyatlar 20 günlük hareketli ortalama üzerine çıktığında üst banda doğru harekete geçeceği düşünülür ve buna göre pozisyon açanlarda bulunmaktadır.

Bollinger Bantları nasıl okunur ? Bollinger bantlarını tek başına kullanarak işlem açmak sermayenizi eritebilir zararla işlem yaptırabilir. Bantları yada kanalları tek başına kullanmak yerine farklı türde bir indikatör ile teyit almak oldukça mantıklıdır. Örnek vermek gerekirse RSI aşırı alım ve satım bölgelerini gösterdiğinden RSI ile teyit almak benim çok işime yaramayacaktır. RSI yerine hacim osilatörleri ya da trend takip edici indikatörlerle (PSAR, ADX vb.) desteklemek oldukça mantıklı olacaktır. Aynı sonuçları veren indikatörlerle işlem yapmak sadece kendinizi kandırmaktan ibarettir. İsmi farklı fakat aynı görevleri yapan osilatörlerden teyit almak yanlış işlem açmanıza sebep olabileceğinden farklı türden indikatörlerden teyit almak her zaman faydanıza olacaktır.

bollinger bandı stratejileri
bollinger bandı stratejileri

Arama motorlarında bollinger bandıyla ilgili arama yaptığınızda “bollinger bandının sırları” gibi başlıklar görürsünüz. Hiçbir indikatörün özel bir sırrı ya da kullanım tekniği yoktur. Trader indikatörü kendi stratejisine göre uygular ve pozisyon açar. Yazımızda bollinger bantları nedir ve bollinger bandı kullanımı nasıl olur sorularına bütün yönleriyle cevap vermiş olduk. İndikatörün kullanımı ile ilgili tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Önceki makaleRSI Nedir, Nasıl Yorumlanır Ve Uyumsuzluklar Nasıl Bulunur ?
Sonraki makaleMomentum İndikatörü Nedir, Nasıl Kullanılır ve Yorumlanır
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here