Ana sayfa Borsa Analizleri Momentum İndikatörü Nedir, Nasıl Kullanılır ve Yorumlanır

Momentum İndikatörü Nedir, Nasıl Kullanılır ve Yorumlanır

93
0
Momentum İndikatörü
Momentum İndikatörü

Finansal piyasalarda momentum ne demektir ? Momentum piyasalarda fiyat artışındaki değişimin gücünü bizlere en net gösteren indikatörler arasındadır. Birçok traderın kullandığı momentum indikatörü piyasalarda işlem yapanlar için oldukça önemlidir. Hisse senedi, emtia ya da kripto para analizi yapan yatırımcı yapacağı fiyat analizi için birtakım trend osilatörlerini kullanır. Borsada momentum göstergeleri arasında en sık kullanılan MOM indikatörüdür. Piyasalar için oldukça önemli olan Momentum İndikatörü nasıl kullanılır ? Momentum indikatörü nasıl yorumlanır ? Momentum indikatörü hakkında her şeyi yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

Borsada Momentum Nedir ?

Piyasalarda oluşan fiyatların düşüş yada artış eğilimindeki gücünde izlenen değişikliğe momentum denilmektedir. Momentum borsalarda trendin gücü olarak kullanabileceği gibi, pozitif ve negatif uyumsuzluk sinyalleri olarak da kullanılabilmektedir. Traderler momentum indikatörünü çok farklı şekiller kullanabilmekte ve yorumlayabilmektedir.

Her indikatörün avantaj ve dezavantajları olabileceği gibi momentumunda bazı eksiklikleri bulunmaktadır. Eksikliklerini görebilmek için lütfen önce momentumun tanımını anlayınız. Momentumu tanımda fiyat artışındaki güç değişimi olarak nitelendirmiştik. Piyasalarda daha çok 10 periyot olarak kullanılan indikatör geçmiş 10 barın fiyatından başlayarak hesaplama yapacaktır. Gelin şimdi beraber momentum indikatör formülü nasıl hesaplanır bakalım.

Momentum 10 bar öncesi ile güncel barın kapanış fiyatını karşılaştırma yapacağından yukarıda söylediğimiz gibi bazı dezavantajları bulunmaktadır. Fiyat artarak devam etmediği durumlarda momentum sabit kalabilmekte ve bu durumda biz yatırımcıları aldatabilmektedir. Örnek verecek olursak fiyatın 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 şeklinde ilerlediğini düşünürsek momentum seviyesi sabit olarak kalacaktır. Gördüğünüz gibi fiyat artarken momentum sabit kalarak yanıltıcı olabilmektedir. Fiyatların 1,3,6,10,15,21 olarak ilerlediğini düşünürsek momentum seviyesi doğru orantılı bir şekilde yükseldiğini göreceksiniz.

Momentum İndikatörü Nasıl Kullanılır ?

Momentum finansal piyasalarda farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bazı yatırımcılar momentum indikatörü ile fiyat arasında uyumsuzluk ararken, bazıları ise momentumun nötr seviyesi 100 e göre al-sat yapmaktadırlar. Momentumla ilgili farklı stratejileri beraber inceleyelim.

Momentum ile fiyat uyumsuzlukları stratejisi

Momentumu fiyat arasındaki pozitif ve negatif uyumsuzlukları bulabilmek için kullanan traderler; fiyatlar düşerken momentumun buna eşlik edip etmediğini ya da tam tersi olarak fiyatlar yükselirken momentumunda yükselmediğini kontrol ederler. Aşağıdaki örnekte görüldüğü üzere fiyatlar düşmesine rağmen momentum yükselmekte ve fiyat düşüşüne eşlik etmemektedir. Fiyat diplerinde oluşan bu durum pozitif uyumsuzluk olarak nitelendirilmektedir ve belirli bir noktadan itibaren fiyatlar tepkime vererek yükselmeye başlamıştır.

borsada momentum
borsada momentum

Momentum ile trend takip etme stratejisi

Momentum indikatörünün bir diğer kullanım stratejisi de göstergenin 100 seviyesini sınır olarak kabul edip üzerine çıktığında al, altına indiğinde sat olarak kullanılmasıdır. Bu strateji momentumun yapısı gereği riskler barındırdığından dolayı benim çok kullanmadığım stratejilerden birisidir fakat dediğim gibi birçok traderın kullanım yöntemi farklı gerçekleşmektedir.

momentum indikatörü ile trend takip etme
momentum indikatörü ile trend takip etme

Momentum ile hareketli ortalama stratejisi

Piyasada işlem yaparken momentum indikatörünü kullananlara tavsiyelerimden biriside daha temkinli sonuçlar alabilmek için MOM indikatörüne 8 periyotluk bir basit hareketli ortalama eklemeniz olacaktır. Bu sayede momentum indikatörü 8 periyotluk hareketli ortalamayı yukarı kestiğinde al sinyali, aşağı kestiğinde sat sinyali oluşmaktadır.

momentum ile hareketli ortalama stratejisi
momentum ile hareketli ortalama stratejisi

Momentum ile dip tepe izleme stratejisi

Momentum osilatörü ile dip tepe analizi yaparak fiyat analizi yapabiliriz. Tradingview üzerinde incelediğiniz sembole MOM indikatörünü ekleyiniz. Eklediğiniz MOM indikatörünü incelediğinizde tepelerde kendinden önceki zirveyi geçtiğinde yeni bir trend başlangıcı, kendinden önceki dibi aşağı kırdığında ise düşüş sinyali olarak işlem yapanlar bulunmaktadır. Bu strateji bir nevi uyumsuzluk tespitine benzemektedir.

momentum indikatörü
momentum indikatörü

Momentum ile formasyon oluşturma stratejisi

Fiyatlar üzerinde formasyon arıyorsunuz da indikatörler üzerinde neden sıkışmaları, üçgenleri, bayrak ve flamaları aramıyorsunuz ? Benim zaman zaman izlediğim teknik analiz yöntemlerinden birisi de göstergeler üzerinde sıkışmaları incelemektir. Fotoğrafta gördüğünüz gibi MOM indikatörü üzerinde alçalan takoz görülmüş, alçalan takozun yukarı yönlü kırılması ile uzun soluklu bir trend başlamıştır. Bu gibi kırılımları hacim göstergeleri ile teyit ederseniz oldukça isabetli sonuçlar elde edebilirsiniz.

momentum indikatörleri
momentum indikatörleri

Momentum göstergesi ile ilgili momentum indikatörü nedir ne işe yarar ve momentum indikatörü nasıl yorumlanır gibi sorulara tüm yönleriyle cevap verdik. MOM osilatörü olmasa da stratejilerinizde mutlaka trendin gücünü ölçen bir momentum indikatörü kullanmanızı tavsiye ederim. İndikatörlerle ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz.

Önceki makaleBollinger Bantları Nedir, Nasıl Kullanılır Ve Yorumlanır
Sonraki makaleTeknik Analizde Pozitif Ve Negatif Uyumsuzluk Ne Demek ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here