Ana sayfa Borsa Analizleri Teknik Analizde Pozitif Ve Negatif Uyumsuzluk Ne Demek ?

Teknik Analizde Pozitif Ve Negatif Uyumsuzluk Ne Demek ?

100
0
Pozitif Ve Negatif Uyumsuzluk
Pozitif Ve Negatif Uyumsuzluk

Kripto paralarda, hisse senetlerinde ya da emtialarda işlem yaparken birçok teknik analiz göstergeleri kullanırız. Teknik analiz göstergeleri arasında trend indikatörleri, aşırı alım-satım osilatörleri ya da volatilite ölçen birtakım indikatörler kullanırız. Fakat pozisyon açarken hiçbirisi tek başına yeterli olmaz. Karmaşık gibi görünen sermaye ve para piyasalarında işlem yaparken her gün yeni bir strateji görüyor ve öğreniyoruz. Sizlere bugünkü yazımızda indikatörleri değil indikatör ile fiyat arasında pozitif ve negatif uyumsuzluk sinyallerinin ne anlama geldiğini göstereceğim. Trade yaparken fiyat analizi konusunda en çok uyguladığım ve bağlı kaldığım yöntemlerden birisi olan uyumsuzluk sinyalleri ile başarı oranınızı ciddi oranda arttırabilirsiniz.

İndikatörlerin hiç birisi hayat kurtaran araçlar değildir. Zaten öyle olsaydı herkes milyoner olur ilk işi para sayma makinesi almak olurdu 🙂 İndikatörleri doğru yerde yorumlamak standart al-sat sinyallerinden daha faydalı olduğu düşüncesindeyim. Piyasada en çok kullanılan indikatörlerden MACD, Momentum, OBV ve RSI ile standart al-sat sinyalleri yerine pozitif ve negatif uyumsuzluk aramayı tercih edenlerdenim.

Pozitif Ve Negatif Uyumsuzluk Nedir ?

Uyumsuzluk fiyatlar ile indikatörün aynı yönde tepki verip vermediğini ölçen sinyallerdir. Nasıl yani ? Grafik ekranınızda X sembolü ve RSI indikatörü olduğunu düşünelim. X sembolüne ait fiyatlar sürekli yeni zirveler yaparken RSI indikatörü bu zirve hareketine ayak uyduramayıp düşen bir görüntü sergiliyorsa burada negatif uyumsuzluktan söz edilebilir. Eğer ki fiyatlar düşüyor ve bu düşen fiyatlar karşısında RSI indikatörü yükselen dipler şeklinde bir görüntü sergiliyorsa burada da pozitif uyumsuzluk söz konusu olabilir.

RSI ile Uyumsuzluk Sinyalleri

Uyumsuzluk sinyallerini ararken momentum ve hacim indikatörleri ile incelemek analiz yönünden daha isabetli sonuçlar almamıza olanak sağlar. (Dileyenler farklı indikatörlerde kullanabilir) RSI indikatörü aşırı alım-satım uçlarını gösteren bir Momentum indikatörü olduğundan fiyat tepe ve diplerini rahatlıkla görebiliriz. Gelin şimdi RSI ile fiyat uyumsuzluklarının nasıl oluştuğunu görelim.

Fotoğrafta XU100 ün günlük grafiğini görmektesiniz. Grafikte fiyatlar kırmızı trend ile aşağı düşerken RSI dipleri yeni yükselen dipler yapmaktadır. Bu durumda pozitif uyumsuzluktan söz edilebilir. Uyumsuzluk gözlendikten sonra fiyatların mavi ok yönünde yükselişini görmektesiniz.

pozitif uyumsuzluk nedir
pozitif uyumsuzluk nedir

Aşağıdaki fotoğrafta ise XU100 ün günlük grafiğinde fiyatlar yeni zirve yaptığını görmektesiniz. Zirveler RSI grafiğinde yeni yüksekler yeni alçalan tepeler şeklinde izlenmektedir. Bu durumda da negatif uyumsuzluktan söz edilir ve fiyatların düşeceği beklentisi oluşur. Negatif uyumsuzluk grafikte gördüğünüz gibi güzel bir şekilde çalışmış fiyatlar kırmızı ok yönünde düşüş sergilemiştir.

negatif uyumsuzluk nedir
negatif uyumsuzluk nedir

Pozisyon alma kararında bulunurken teknik analiz uyumsuzlukları hacim göstergeleri ve formasyon türleri ile teyit ediniz. Bu durumda indikatörlerden almış olduğunuz pozitif ve negatif uyumsuzluk sinyalleri daha kararlı olacaktır.

Denge İşlem Hacmi (OBV) ile Uyumsuzluk Sinyali

Denge işlem hacmi piyasada hacim artışındaki gücü ölçen indikatördür. Pozitif ve negatif uyumsuzluk konusunda oldukça faydalı olabilecek indikatörlerden olan OBV ile fiyatı inceleyerek oldukça iyi sonuçlar alabilirsiniz. Gelin şimdi OBV ile Borsa İstanbul’da işlem gören x hisse senedinin fiyat analizini yapalım.

Fotoğrafta gördüğünüz gibi fiyatlar alçalan trend üzerinde düşen dipler yaparken, OBV indikatörü yükselen dipler yaparak fiyata uyum sağlayamamış pozitif uyumsuzluk sinyali vermiştir. Fiyatlar belirli bir noktadan sonra aşırı artış vererek mavi ok yönünde ilerlemiştir.

teknik analiz uyumsuzluk
teknik analiz uyumsuzluk

Negatif uyumsuzluklarda ise tıpkı RSI indikatörü gibi fiyatlar yükselirken denge işlem hacmi indikatörü fiyatlara uyum sağyalamamış OBV tepelerinde alçalan bir durum oluşmuştur. Oluşan negatif uyumsuzluk sinyali piyasa tarafından alındıktan sonra ciddi bir düşüş gözlemlenmiştir.

denge işlem hacmi negatif uyumsuzluk
denge işlem hacmi negatif uyumsuzluk

Uyumsuzluk sinyalleri %100 doğru çıkacak diye bir kesinlik yoktur fakat piyasada önemli gördüğüm ve genelde uygulayıp iyi sonuçlar aldığım strateji türüdür. Uyumsuzluk sinyallerini incelerken saatlik grafiğin altına düşmediğiniz taktirde gereksiz işlem ayrıntılarından kaçınmış olur saatlik, dört saatlik ya da günlük grafiklerle daha anlamlı analizler yapmış olursunuz.

Önceki makaleMomentum İndikatörü Nedir, Nasıl Kullanılır ve Yorumlanır
Sonraki makaleHisse Senedi Temel Analizi Nasıl Yapılır ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here