Ana sayfa Borsa Analizleri RSI Nedir, Nasıl Yorumlanır Ve Uyumsuzluklar Nasıl Bulunur ?

RSI Nedir, Nasıl Yorumlanır Ve Uyumsuzluklar Nasıl Bulunur ?

93
0
RSI nedir nasıl kullanılır
RSI nedir nasıl kullanılır

RSI nedir ? Finansal piyasalarda işlem yaparken yatırımcılar teknik analiz araçlarını kullanırlar. Teknik analiz yaparken birçok indikatör ve trend çizgileri ile duruma göre stratejiler üretmeye çalışırız. Fiyatların hareketinden anlamlar çıkarmamıza yarayan oldukça indikatörler bulunmaktadır. Bu indikatörlerden birisi de birçok traderın mutfağında kullandığı RSI indikatörüdür. Borsada RSI nedir ? Göreceli Güç Endeksi olarak dilimize çevrilen RSI indikatörü bir çeşit Momentum indikatörüdür. Fiyatların yükseliş/düşüş gücünü bizlere en net gösteren momentum osilatörleri arasında yer alan RSI kullanım yerine göre oldukça güzel sonuçlar vermektedir.

RSI ne demektir nasıl hesaplanır ? RSI fiyatların yükseliş ve düşüşleri arasındaki farkın gücünü baz alarak hesaplanmaktadır. Grafik üzerinde RSI çizgisini gördüğünüzde nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız formülü aşağıda yer almaktadır. Formülde yer alan Y:yüksek D:düşük anlamına gelmektedir.

100- (100/(1+Y/D)

RSI nasıl yorumlanır ? RSI indikatörü hisse senetleri, kripto paralarda, emtialarda ve paritelerde sıklıkla kullanılmaktadır. 0-100 arasında olan RSI değeri 30 altında aşırı satılmış, 70 üzerinde ise aşırı alınmış olarak değerlendirilir. 50 çizgisini Tradingview üzerinde çizip RSI üzerine çıktığında al, altına indiğinde sat olarak kullananlarda çoğunluktadır. RSI indikatörünün piyasada birçok kullanım yöntemi olsa da profesyonel olarak işlem yapan birçok trader RSI indikatörünü fiyat uyumsuzluklarını görmek için kullanmaktadır.

RSI İndikatörü Nasıl Kullanılır ?

RSI 14 ne demek ? RSI indikatörü standart olarak 14 periyot diliminde kullanılır. RSI 14 incelenen sembolün 14 barlık fiyat incelemesini yaparak önümüze bir çizgi ortaya koymaktadır. Görmüş olduğunuz çizgi fiyatların kendinden önceki 14 bar önceki ilişkisini göstermektedir. Momentum indikatörleri arasında sıklıkla kullanılan RSI indikatörü fiyat analizi yapma konusunda oldukça iyi bir indikatördür.

RSI Stratejileri

1.RSI 50 üzeri ve aşağısı ile al-sat yapmak

RSI nasıl kullanılır ? RSI ile ilgili yukarıda bahsetmiş olduğum stratejilerden ilki 50+ ve 50- ile işlem yaparak trade yapabilirsiniz. Yapacağınız tradelerde periyodu ne kadar uzun yaparsanız o kadar az işlem açacağınızı unutmayın. Aşağıda fotoğrafta gördüğünüz gibi kırmızı trend RSI 50 çizgisini ifade etmektedir. 50 üzerine her çıktığında al sinyali üretmiş ve oldukça iyi karlar bırakmıştır. Sizlerde RSI çizgisinin 50 üzerine çıktığında al-sat yaparak trade becerinizi geliştirebilirsiniz.

RSI ile al-sat yapmak
RSI ile al-sat yapmak

2.RSI 30-70 arası al-sat yapmak

RSI 14 ile işlem yapma çeşitlerinden birisi de RSI puanı olarak 30-70 arası kullanılmasıdır. RSI 30 altına indiğinde fiyatların aşırı düştüğünü ya da aşırı satıldığını, RSI 70 üzerine çıktığında ise fiyatların çok şiştiğini ya da aşırı alındığını düşünerek al-sat stratejisi üretebilirsiniz. Tradingview üzerinde RSI indikatörünü uyguladığınızda otomatik olarak 30 aşırı satım, 70 ise aşırı alım bölgesi olarak görünecektir.

en iyi RSI stratejileri
en iyi RSI stratejileri

3.RSI uyumsuzluk tespit etme

Benimde en çok uygulamış olduğum stratejilerden birisi olan RSI 14 periyodu ile fiyat arasındaki uyumsuzluğu tespit ederek trade yapmaktır. RSI indikatörü ile uyumsuzluk nasıl tespit edilir sorusuna cevap vermeden önce uyumsuzluğun tam olarak ne anlama geldiğini özet olarak geçmek istiyorum.

Uyumsuzluk nedir nasıl yorumlanır ? İndikatörler ile fiyatlar arasında oluşan ters hareketler uyumsuzluk olarak nitelendirilir. Örnek vermek gerekirse fiyatlar düşerken RSI indikatörünün sürekli yükselmesi ve yeni yüksek dipler yapması bir fiyat uyumsuzluğu olabileceğinin göstergesidir. Türüne göre pozitif ve negatif uyumsuzluk vardır. Pozitif uyumsuzluklar fiyat yükselişi, negatif uyumsuzluk ise fiyatların düşebileceği yönünde yorumlanmaktadır.

RSI ile uyumsuzlukları tespit etme
RSI ile uyumsuzlukları tespit etme

RSI indikatörü ile uyumsuzluk tespit ederken fiyat ve RSI çizgisi arasında uyuma özenle bakılmalıdır. Fiyatlar yükseliyorken RSI indikatörünün bunu teyit etmesi gerekir. Aşağıdaki fotoğrafta fiyat diplerinde oluşan yeni dipler RSI indikatörü ile teyit edilmemiş RSI indikatörü daha yüksek bir dip yapmıştır. Ardından yaklaşık olarak %10 luk bir yükseliş yaşanmıştır. Fotoğrafta görmüş olduğunuz pozitif uyumsuzluktur. Negatif uyumsuzluk ise tam tersi olarak yükselen fiyat sonrasında RSI indikatörünün bunu teyit etmeyerek düşmesi olarak görülmektedir.

4.RSI ile hareketli ortalama stratejisi

RSI indikatörü içerisine hareketli ortalama ekleyerek alım-satım stratejileri oluşturabilirsiniz. Tradingview üzerinde RSI 14 periyodu üzerine MA8 hareketli ortalama ekleyerek trade becerinizi geliştirebilirsiniz. Dileyenler daha hassas alım-satım stratejisi oluşturmak isterse MA5 kullanabilir fakat bu sefer daha fazla al-sat sinyali üretecektir.

Fotoğrafta gördüğünüz gibi RSI 14 çizgisi MA8 i aşağıdan yukarı kestiğinde al, yukarıdan aşağıya kestiğinde sat sinyali üretmektedir.

RSI ile hareketli ortalama stratejisi
RSI ile hareketli ortalama stratejisi

Yazımız içerisinde RSI nedir nasıl kullanılır, en popüler RSI stratejilerine yer verdik. İndikatörlerin sadece fiyat analizi yaptığını unutmayın. İndikatörler her şey değildir. En iyi indikatörden ziyade stratejinize en uygun indikatörü seçerek yolunuza devam edin.

Önceki makaleHareketli Ortalama Yöntemi Nedir Ve Nasıl Kullanılır ?
Sonraki makaleBollinger Bantları Nedir, Nasıl Kullanılır Ve Yorumlanır
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here