Ana sayfa Borsa Analizleri Teknik Analizde Üçgen Formasyonları Nedir Nasıl Yorumlanır ?

Teknik Analizde Üçgen Formasyonları Nedir Nasıl Yorumlanır ?

117
0
teknik analizde üçgen formasyonları
teknik analizde üçgen formasyonları

Teknik analiz yaparken grafiklerde en çok rastlanan formasyonlar arasında yer alan üçgen formasyonları bizlere trade yapma konusunda oldukça yol gösterici olurlar. Grafikler içerisinde fiyat hareketlerini incelerken birçok trader üçgen formasyonu arar ve formasyonun kırılım yönüne doğru trade etmeye çalışır. Üçgen formasyonlarında trendin yönü oldukça önemlidir. Formasyona başlarken fiyatlar aşağı yönlü bir ivme gösterip ardından üçgen oluşturuyorsa muhtemelen oluşturacağı üçgende aşağı yönlü kırılım yapacaktır. Eğer ki yükselen bir trend mevcut ve trend içerisinde üçgen formasyonu oluşuyorsa formasyon yüksek ihtimalle üst direncini kırarak yükselmeye devam edecektir.

Fiyatların arz ve talebe göre salınım yapmasıyla oluşan üçgen formasyonları nasıl yorumlanır ? Formasyonlar belirli bir düzen içerisinde aşağı-yukarı hareket etmesiyle geometrik şekiller oluştururlar. Geometrik şekillere istediğiniz isimleri verebilirsiniz. İster üçgen , ister dörtgen ya da farklı bir isim. Burada önemli olan formasyon içerisinde oluşan fiyat hareketlerinin biz yatırımcılara ne mesaj verdiğidir.

Üçgen formasyonlarını türlerine göre ayırmak isterseniz devam formasyonları ya da geri dönüş formasyonları olarak ikiye ayırabilirsiniz. İki türde de asıl önemli olan konu trend yönü olduğunu unutmayalım. Üçgenlere dair türler aşağıda tek tek anlatılmaktadır.

Simetrik Üçgen Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

Simetrik üçgen formasyonlarında önemli olan trend yönüdür. Aşağıdan ve yukarıdan aynı açılarla iki farklı çizginin birleşmesiyle simetrik üçgen oluşur. Fiyatlar bu simetrik üçgen içerisinde aşağı ve yukarı fiyat hareketleri gerçekleştirirler. Fiyatlar üçgen sonlarına yaklaştıkça kırılım yönüne doğru hacim artar ve kırılım sağlandığında üçgenin en üstü ile en altı arasındaki yükseklik kadar yeni bir fiyat hareketi yapması beklenir.

simetrik üçgen formasyonu nedir
simetrik üçgen formasyonu nedir

Yukarıdaki fotoğrafta boğa piyasasında ve ayı piyasasında simetrik üçgen formasyonları ulaşabilecekleri fiyat hedefleri ile incelenmiştir. Simetrik üçgen formasyonu içerisinde hareket eden fiyatlar üçgenin sonuna yaklaştığında hacimdeki hareketlenmeler sizler için formasyonun aşağı/yukarı hareketi için en güzel ipuçlarıdır.

üçgen formasyonları nasıl analiz edilir
üçgen formasyonları nasıl analiz edilir

Yukarıda Tradingview üzerinde AYEN hisse senedine dair günlük periyotta fiyat analizini görmektesiniz. Fiyatlar yükselen bir trend içerisinde aşağı/yukarı fiyat hareketleri ile simetrik üçgen formuna girmiştir. Fiyatlar üçgen formunun ucuna yaklaştıkça beyaz üçgen ile hacimdeki artışı görebilmekteyiz. Fiyat grafiği ile hacim grafiğini karşılaştırırsanız beyaz oklarla gösterilen yerlerden sonra ciddi bir hareketlenme başlamış ve formasyon fiyat hedefini %90 seviyede tamamlamıştır.

Yükselen Üçgen Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

Yükselen üçgen formasyonları yükselen bir trendden sonra fiyatların zigzag yapmasıyla ve satıcıların giderek güç kaybettiği, fiyatların yükselen bir trendden destek alarak her defasında daha yüksek bir destek yapması durumudur. Satıcılar yükselen üçgen formasyonunda formasyonun sonlarına doğru güçlerini kaybederek piyasayı boğalara bırakırlar. Boğalar üçgen formasyonunun direncini yukarı yönlü kırarak fiyat hedefine doğru hareket ederler.

yükselen üçgen formasyonu
yükselen üçgen formasyonu

Fiyatlar yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere yükselen bir trendden gelmiş önce üst dirence çarparak aşağıda kendine destek seviyesi yaratarak tekrar yukarı hareket denemesi yapmıştır. Bu şekilde 2-3 destek/direnç testi yaptıktan sonra fiyatlar üçgen sonuna yaklaşıp üst direnci kırarak fotoğrafta gördüğünüz fiyat hedefine doğru hareket etmiştir.

Alçalan Üçgen Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

Alçalan üçgen formasyonları ise yükselen üçgen formasyonunun tam tersi olarak düşen bir trendden geliyor olması gereklidir. Düşen trendden gelen fiyatlar bir üçgen kalıbı içerisinde hareket ederler. Fiyatların bu salınımı sonrasında oluşan alçalan üçgen formasyonu üçgenin sonunda alt desteğini aşağı yönlü kırarak yeni bir trend oluşumu gerçekleştirebilirler.

alçalan üçgen formasyonu
alçalan üçgen formasyonu

Yukarıda alçalan üçgen formasyonu nasıl yorumlanır sorusuna yanıt verilebilecek bir örnek grafik görmektesiniz. Grafikte fiyatlar düşen bir trendden geliyor olması ve aşağıda kendine destek yaratıp yukarıda yarattığı dirençlerin hepsi bir öncekinden daha düşükte gerçekleşmesi alçalan üçgen formasyonu için yeterlidir. Bu formasyonda olası fiyat hedefi üçgen içerisindeki en yüksek ile en düşük arasında kalan uzunluğun aynısı kadar olacaktır.

Ayı piyasalarında sıklıkla görülen alçalan üçgen formasyonları içerisinde üçgenin büyüklüğüne göre günler, haftalar ya da aylarca fiyat zigzagları yapabilir. Burada önemli olan ne zaman pozisyon açıp ne zaman kapatacağınızdır. Alçalan üçgen pozisyonlarında en korkutucu olan fiyatların zirve yaptığı dönemde hissede long(alış) olmaktır. Birçok amatör yatırımcının fiyatların her gün %5-6 yükseliyor diye bir hisse senedine girip zirvede yakalanması birçok kişinin başına gelebilecek en kötü durumlardan biridir.

Önceki makaleTers Omuz Baş Omuz Formasyonu (TOBO) Nedir Nasıl Yorumlanır ?
Sonraki makaleStokastik İndikatörü Nedir Nasıl Kullanılır ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here