Ana sayfa Gündem BİST Halka Arz Nedir? Halka Arzı Beklenen 21 Şirket ve Tüm Detaylar!

BİST Halka Arz Nedir? Halka Arzı Beklenen 21 Şirket ve Tüm Detaylar!

67
0

Halka Arz Nedir?

Bir şirketin hisseleri senet halinde bölünerek , aracı kurum veya konsorsiyum vasıtası ile belirlenen bir fiyattan halka satılarak şirketin halka açılmasına ”Halka Açılma” denir. Mevcut işlem gören şirketin halka açıklık oranının artırılması işlemine ”İkincil Halka Arz” denir.

Aracı Kurum: Hisse senedi alma ve benzeri işler için SPK tarafından yetkilendirilmiş banka veya anonim şirket.

Konsorsiyum: Uluslararası kimi kuruluşların ya da kimi devletlerin ekonomik ve mali yardımları yürütmek için oluşturdukları ortak organ.

Şirketler neden Halka Arz olmak ister?

  • Yeni Finans Kaynağı: Şirketler paylarını primli fiyattan arz ederek alternatif finansman yöntemleri (Kredi,Borç Senedi vb) ihtiyaç duymadan uzun vadeli ve sürekliliği olan bir finans kaynağı elde etmektedirler.
  • Likidite: Ana şirket ortaklarına istenildiği durumda alım-satım yapma imkanı sunar. İstenildiği taktirde hisse senetleri borsa üzerinden satılıp likidite imkanı sunar.
  • Uluslararası tanınma/Reklam: Şirketler halka arz sırasında izahname yayınlayarak mevcut ilkeleri,amaçları ve ürünlerini tanıtmak için fırsat yaratırlar. Başta Kamu Oyunu Aydınlatma Platformu (KAP) olmak üzere ve çeşitli yayın organlarında şirketlerini tanıtıp yatırımcılara reklam yapma olanağı doğar. Bu sayede yurtiçi ve yurtdışındaki aynı sektörde bulunan şirketler ile ortaklık veya işbirliğine gidebilmektedirler.
  • Kurumsallaşma: Ülkemizde öncülük eden şirketlerin bir çoğu aile içi şirketlerdir. Halka Arz olan bir şirket kurucunun ve kurucu ortakların yenileşme,büyüme ve şirket ömrünün bir nesilden fazla olmasına olanak tanır. Borsaya kote olmuş şirketler şeffaf olma , yatırımcıyı güncel bilgilendirme , bağımsız dış denetim yapma ve uluslararası muhasebe şartlarını yerine getirme sorumlulukları olduğu için yatırımcılar ve kreditörler gözünde prestij kazanırlar.
  • Bunun yanı sıra daha kolay ve düşük maliyetli sermaye tavanı arttırma , tahvil ve bono gibi borçlanma imkanlarından yararlanılarak daha yüksek öz kaynak varlılığı yaratılmasına olanak tanılır.

Halka Arz olmanın Şirkete dezavantajları nelerdir ?

  • Her şirket bir kurul (otorite) altında bulunmak istemeyebilir.
  • Hisse senetlerine talep oluşmaması durumunda Marka Değeri riske girebilir.
  • Spekülatif fiyat hareketlerinden olumsuz etkilenmesi
  • Şeffaf yönetim gerekliliğinin getirdiği sorumluluk
  • Arz sonucunda maliyetlerin artması ihtimali

Bir şirketin Halka Arz olması için izlemesi gereken adımlar nelerdir?

  • Başvuru: Gerekli Halka Arz izahnamesi hazırlandıktan sonra ilk önce talep toplama ve arz için seçilen Aracı Kurum ile görüşülmelidir. Daha sonra hem Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) hem de Borsa İstanbul ile eş zamanlı izahname (şirket faaliyeti , finansal durumu, varsa garantörlerin bilgileri vb.) teslim edilir.
  • Şirket İncelenmesi: Borsa da işlem görülmesi için eksik belgeler var ise tamamlandıktan sonra şirket merkezi (ofisi) ve üretim tesisi belirli bilirkişiler aracılığı ile incelenir.
  • İzahnamenin Onaylanması: Kurulca izahnamenin doğru , anlaşılır ve detaylı olduğuna karar verildikten sonra onay süreci tamamlanır. Bazı durumlarda kurul şirket için ek bilgileri talep edebilir. Bu gibi durumlarda istenen dökümanlar izahnameye eklenip tekrar onay sürecine girmesi gerekir.
  • Halka Arz Süreci: İzahname onayını izleyen tahmini on beş gün içerisinde Kamu Oyunu Aydınlatma (KAP) üzerinden bilgilendirme yapılır. Rapor yayınlanması durumunda üçüncü gün bitiminde Halka Arz süreci başlayabilir. Satış süreci iki ve yirmi gün arasında değişkenlik gösterebilir.
  • Borsada işlem görmesinin başlaması: Talep toplama süreci tamamlandıktan sonra izahnamede belirtilen tarihte borsada işlem görmeye başlanır.

Hangi Şirketler Halka Arz olabilir?

Aşağıdaki tabloda bir şirketin halka arz olması için gereken asgari şartlar yer almaktadır.

Bir şirketin halka arz olması için gereken şartlar

Halka Arz olacak Bir Şirket Hissesi Nasıl Alınır?

Arzın gerçekleştirileceği konsorsiyum veya aracı kurumlarda şahsınıza ait hesabınızın olması gereklidir. Her şirket ayrı olarak farklı kurum ve kurumlarca ilk talep toplamayı gerçekleştirir.

Halka arz olması beklenen 21 Şirket Güncel Alfabetik Liste (Mart 2022)

  • Akfen Yenilenebilir Enerji: Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi AKIN, yaklaşık bir ay önce gelecek dönemde Akfen Yenilenebilir Enerji’nin halka arzını planladıklarını açıkladı. Ancak halka arzla ilgili henüz detay yok.
  • Aztek Teknoloji: Halka arz başvurusunu 26 Nisan 2021’de SPK’ya yaparak tamamladı. Şirket, 25 Milyon adet payını, taslak izahnamesine göre oransal dağıtım yöntemiyle halka arz etmeyi planlıyor.
  • Consus Enerji: Global Yatırım Holding’in iştiraki Consus Enerji, 18 Şubat’ta halka arz için SPK’ya ve BİST’e başvurdu.SPK onayının ardından halka arza lider aracı kurum olarak Garanti BBVA Yatırım, eş lider aracı olarak Global Menkul Değerler eşlik edecek.
  • Çavuşoğlu Demir Çelik: Toplam 5 milyon 740 bin TL nominal değerli paylarının halka arzı için 2021 Kasım’da SPK’ya başvuru yapıldı.Onayın ardından halka arzın Ahlatçı Yatırım‘ın önderliğinde gerçekleşmesi planlanıyor.
  • Destek Finans Holding: İzahname onayı için Ekim 2021’de SPK’ya başvurdu. Açıklamaya göre , onay sürecinin ardından halka arza Ak yatırım aracılık edecek.
  • Güllük Mandalya Turizm: Eylül 2021’de SPK’ya başvurdu. İzahnamede sermaye arttırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz edilecek payların toplam nominal değerinin 24 milyon TL olduğu belirtiliyor.
  • IBS Isıtma Soğutma: Toplam 4,5 milyon TL nominal değerli paylarının halka arzına ilişkin izahname, 2020 Kasım’da yayınlandı.Konsorsiyum liderinin Tera Yatırım olacağı açıklandı. Ancak henüz onay gelmedi.
  • Kayseri Şeker Fabrikası: Halka arza taslak izahnamesini Mayıs 2021’de yayınladı. Konsorsiyum liderinin Halk Yatırım olması, 106 milyon TL nominal değerli payların arzı planlanıyor.
  • Koroplast: Mart ayı başında halka arz kapsamında taslak izahname onayı için SPK’ya başvurdu.Aracı kurum olarak Yapı Kredi Yatırım yetkilendirildi.
  • Kimpur: Kimteks Poliüretan Sanayi’nin (Kimpur) halka arz başvurusu, 16 aralık 2021’de onaylandı.Ancak şirket 23-24 Aralık 2021 olan talep toplama süresinin; piyasa koşulları çerçevesinde halka arzdan beklenen faydanın elde edilemeyeceğinin öngörülmesi nedeniyle ileri tarihe ertelenmesine karar verdi.Yeni tarih belli değil.
  • N11: Doğuş Holding, sermayesinin yüzde 50’sine sahip olduğu Doğuş Planet’in(n11.com) paylarının halka arzına ilişkin olarak 20 mayıs 2021’de halka arz izahnamesiyle SPK’ya başvurdu.
  • Omega Elektrik Pano: Başvurusu 2020 haziran’da yapılan Omega Elektrik’in halka arzının 2,6 TL fiyattan İnfo Yatırım tarafından gerçekleşmesi planlanıyor.Ancak halen onay aşamasında.
  • Outmedya İletişim: Toplam 3 milyon TL nominal değerli payların halka arzına ilişkin taslak izahnameyi 2021 Kasım’da yayınladı. İzahnameye göre, İnfo Yatırım’ın öncülük edeceği halka arzda fiyat 30 TL olarak belirlendi. Arz, henuz onaylanmadı.
  • Özsu Balık: Ekim 2021’de izahnamesini SPK’ya iletti. Halka arza Gedik Yatırım‘ın aracılık etmesi, sermaye arttırımı yoluyla halka arz edilecek B grubu payların nominal değerinin 8,6 milyon TL olması planlanıyor.Onay süreci devam ediyor.
  • SMM Tekstil: 1 Eylül 2021’de halka arz taslak izahnamesini yayınladı. Buna göre, 19 milyon TL nominal değerli payların Şeker Yatırım öncülüğünde tüm yatırımcı grubuna eşit dağıtım yöntemiyle gerçekleşmesi planlanıyor.Onay süreci sürüyor.
  • Şeker GYO: Taslak izahnamesi Mart 2020’de yayınlansa da halka arz şirket tarafından ertelendi. Şeker GYO son olarak Eylül 2021’de ‘tanınan ek süre içerisinde yeniden halka arz başvurusu gerçekleştireceğini’ açıkladı. Henüz yeni bir gelişme yok.
  • Suwen Tekstil: 15 Şubat’ta 23 milyon TL nominal değerli payın halka arzı kapsamında izahname onayı için SPK’ya başvuru yaptı. İzahnameye göre , halka arzın TSKB , Yatırım Finansman ve Gedik Yatırım olacak.
  • Sümer Faktoring:Alnus Yatırım’ın liderliğinde halka arz olacak olan Sümer Faktoring’e air 24 milyon TL nominal değerindeki payların oransal dağıtım yöntemiyle yapılması planlanıyor.Eylül 2021’de yayınlanan taslak izahname SPK tarafından inceleniyor.
  • Tapdi Oksijen: Tapdi Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim Hizmetleri, 2021 Ocak’ta halka arz için SPK’ya başvurdu. İzahname’ye göre halka arza Gedik Yatırım aracılık yaparken Halka arz öncesi 100 milyon TL olan sermayenin arz ile 136 milyon TL’ye çıkartılması ve 36 Milyon büyüklüğünde bir halka arz gerçekleştirmesi öngörülüyor. Onay süreci devam etmekte.
  • Tarkim Bitki Koruma: Sermayesinin %40’ı Gübretaş’a, %60’ı hakim ortak Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne ait olan Tarkim Bitki Koruma A.Ş.’nin halka arz çalışmalarına, 6 Nisan 2021 tarihinde başlandı.Onay süreci devam ediyor.
  • Tera Yatırım: 14 Nisan 2021’de SPK’ya başvuran Tera Yatırım’a ait 22 milyon TL nominal değerli payların ortalama pay dağıtım yöntemiyle halka arzı planlanıyor.Onay süreci henüz tamamlanmadı.

Önceki makaleReduce Only Nedir ? Vadeli işleme girerken bu hatayla karşılaştıysanız çözümü çok basit!

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here