Piyasalarda alım satım üzerine birçok doğru/yanlış stratejiler bulunmakta ve bu stratejiler katılımcılara kar/zarar olarak geri dönmektedir. Fiyat analizi yapabilmemiz konusunda bizlere yardımcı olan indikatörler arasında bugün kü yazımızda kripto paralarda hareketli ortalama stratejilerine yer vereceğiz. Dow teorisinin de üzerinde durmuş olduğu piyasalardaki ortalamalar her türlü faktörü içerir teorisinden faydalanarak hareketli ortalamalar ile alım-satım stratejisi oluşturma konusunu işleyeceğiz.
Hareketli ortalamalar teknik analiz içerisinde çok sıklıkla kullanılan temel indikatörlerden birisidir. Piyasalarda trend takip edici olarak gösterilen ortalamaların basit,üssel ve ağırlıklı olarak kullanım yöntemleri bulunmaktadır. Bizler bu yazımız içerisinde daha çok son fiyatlara ağırlık tanıyor olması sebebiyle üssel hareketli ortalamalar ile çeşitli stratejiler kurup olumlu/olumsuz yanlarını değerlendireceğiz.
Kripto paralarda uzun vadeli hareketli ortalama stratejisi
Hareketli ortalamalar piyasadaki fiyatı ölçmek konusunda bizlere oldukça anlaşılır bilgiler verirler. Bu bilgileri kimi yatırımcılar farklı şekillerde yorumlarlar. Bana göre Charles Dow, teorisinde hareketli ortalamalar için anlaşılması gereken en net yorumu “hareketli ortalamalar piyasanın ortalamasıdır” diyerek yapmıştır. Hareketli ortalamalardan bir sihirli değnek gibi size %500-1000 kazandırmasını bekliyorsanız bu yazıyı şimdiden okumayı yarıda bırakabilirsiniz. Amaç hareketli ortalamaları stratejinizde nerede ve nasıl kullanmanız gerektiğini anlamak olmalıdır. Piyasada bu yorumu stratejilerinize disiplinli bir şekilde uygulayabildiğinizde istikrarlı bir şekilde kazanmaya başladığınızı göreceksiniz.
Uluslararası piyasalardaki bana göre en riskli yatırım ürünü olan kripto paralarda uzun vadeli stratejiler oluşturarak riskinizi minimuma indirip kısa vadedeki dalgalanmalardan sizleri koruyacaktır. Teknik analiz yöntemine göre uzun vadeli yatırım yapabilmek için onlarca gösterge aramanıza gerek yoktur. İncelediğiniz sembol, ürün ya da herhangi bir kripto parada pozitif trendin var olup olmadığını görmek uzun vade için size yeterli olacaktır. Trendin varlığını görebilmek için kullanmış olduğumuz hareketli ortamalar ile aşağıdaki gibi stratejiler kullanarak kendinizi güvene alabilirsiniz.
Hareketli ortalamaların aşağıdan yukarıya doğru sıralanması
Kripto paralarda uzun vadeli hareketli ortalama stratejisi için öncelikle hareketli ortalama periyotlarından hangisinin kaç günlük vadeyi temsil ettiğini bilmek gerekir.
Hareketli ortalama periyodu | Vade |
EMA5 | Kısa Vade(0-1 ay) |
EMA21 | Kısa Vade (1-2 ay) |
EMA50 | Orta Vade (2-4 ay) |
EMA100 | Uzun Vade (5-8 ay) |
EMA200 | Uzun vade (9-12 ay) |
Yukarıda kişisel olarak hareketli ortalamaların stratejilerde vade yapısına göre ne kadarlık bir dönemi anlattığını göstermeye çalıştım. Tabloda görünen bilgiler naçizane kendi tecrübelerim sonucunda oluşturmuş olduğum ortalama vade süreleridir.
Hareketli ortalama stratejisi kurarken aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi büyük düşüşlerden sonra oluşan görüntü aşağıdaki gibi olmalıdır. (en aşağıdan en yukarıya doğru)
EMA5
EMA20
EMA50
EMA100
EMA200
Yukarıdaki sıralama büyük bir düşüş sonrası izlemiş olduğunuz stratejide görünüyor ise riskinize göre belirlediğiniz tutar kadar alım yaparak işlem açabilirsiniz. Bu strateji sizi en azından yüksek fiyatlardan alım yapmaya karşı korurken karınızı maksimize etmenize yarayacaktır.
Yukarıda göründüğü gibi büyük bir düşüş söz konusu olduktan sonra EMA5 sırasıyla 20,50,100 ve 200 periyotluk hareketli ortalamaları yukarı doğru keserek yaklaşık olarak 4.000 USDT den girmiş olduğunuz BTC için 12.000 USDT lere kadar taşımış olacaktır.
Burada en önemli konulardan birisi de pozisyonu ne zaman kapatılacağı sorusudur. İyi fiyattan pozisyona girmek kadar karınızı maksimize edecek iyi fiyattan pozisyon kapatmakta bir o kadar önemlidir.
Hareketli ortalamalar bir nevi sizin risk profilinizi gösterir. Eğer ki riski sevmeyen bir yapınız var ise 4.000 USDT de pozisyona girdiğiniz BTC yi fiyatlar EMA5 altına geldiğinde satabilirsiniz. Bu sayede kısa vadeli dalgalanmalar sonucunda pozisyonunuzu kapatmış olursunuz. Birkaç günlük kısa vadeli dalgalanmalar önemli değil, iyi fiyattan aldım bekleyebilirim diyorsanız bu zamanda EMA20 VE 50 periyotlarını destek olarak kullanabilir. Fiyatlar EMA20 ya da 50 periyot altında kapanış yaptığında pozisyonunuzu kapatabilirsiniz.
Burada gördüğünüz gibi sadece hareketli ortalamaları kullanarak piyasanın üzerinde nasıl getiri sağlayabileceğinizi en basit haliyle göstermiş bulunuyoruz. Finansal piyasalarda kullanmış olduğumuz tüm indikatörlerin neredeyse yüzyıldır kullanılıyor olduğunu unutmayalım 🙂 Yüzyıllar önce bulunan hareketli ortalamaların geçmişte çalıştığı gibi bugünde çalıştığını görmektesiniz. Buradan hareketle piyasanın işleyiş kurallarının değişmediğini ve yatırımcı psikolojisinin davranışına göre piyasaların şekillendiğini görmektesiniz.