Ana sayfa Borsa Analizleri İkili Dip Ve İkili Tepe Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

İkili Dip Ve İkili Tepe Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

103
0
İkili dip ve ikili tepe formasyonları
İkili dip ve ikili tepe formasyonları

Teknik analizle ilgilenen yatırımcılar formasyonların ne kadar önemli olduğunu bilirler. Formasyonlar hayatın her alanında olduğu gibi piyasalarda da belirli bir düzen içerisinde gerçekleşir. Borsalarda, kripto paralarda ya da döviz pariteleri gibi hacimli piyasalarda işlem yaparken formasyonların etkilerini daha net bir şekilde görebilirsiniz. Formasyonlar içerisinde en sık gördüğümüz ikili dip ve ikili tepe formasyonları piyasalarda biz yatırımcılara riskimizi azaltma konusunda oldukça yardımcı olmaktadır.

Finansal piyasalarda görmüş olduğumuz ikili dip ve ikili tepe formasyonu belirli bir düzen içerisinde destek ve direnç noktaları arasında salınım yaparak ilerlemektedir. Formasyonların birer trend düzeni olduğunu unutmayınız. Trendlerde belirli bir destek ve direnç noktaları arasında fiyat hareketi sağlayarak yatırımcısına alım-satım noktaları hakkında fikir verirler. Piyasalarda en çok görülen formasyonlar arasında bu yazımızda öncelikle ikili dip formasyonu nedir, ikili dip formasyonu nasıl yorumlanır ve ikili dip formasyonu hedefi nasıl hesaplanır gibi sorulara cevap vereceğiz.

İkili Dip Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

İkili dip (double bottoms) formasyonu piyasalarda W harfi şeklinde gerçekleşebileceği gibi destek noktasından aldığı tepkiyle de yükselerek gerçekleşebilmektedir. İkili dip formasyonları genelde adından da anlaşılacağı gibi trend diplerinde destek noktalarında çalışmaktadır.

ikili dip formasyonu
ikili dip formasyonu

İkili dip formasyonu nasıl yorumlanır ? Üstteki fotoğrafta gördüğünüz gibi düşen bir trend sonrasında belirli bir noktadan destek alan fiyatlar W formasyonunun boyun kısmından satış baskısı ile tekrar aşağı yönlü harekete devam edip ilk dip noktasına geldiğinde tepki alışı gerçekleşmiştir. Tepki alışlarından sonra hisse ilk boyun çizgisi olan noktayı kırdıktan sonra H aralığı kadar yükselmiştir.

İkili dip formasyonu fiyat hedefi nasıl hesaplanır ? Formasyonda gördüğünüz gibi W tipine benzer hareketler yaparak salınım gerçekleştirmiştir. Burada önemli olan ikinci tepki noktasından sonra fiyatların tepki alıp almayacağıdır. Fiyatlar ilk dip sayılan noktadan tepki alıp yukarı yönlü hareket gerçekleştirirse ikili dip formasyonu çalışabilir. Eğer fiyatlar ilk tepki noktasına dokunup aşağı yönlü destek noktası kırılırsa pozisyon kapatılır.

İkili dip formasyonlarında herkesin merak ettiği konulardan biriside fiyatların nerede duracağıdır. Fotoğrafta W tipi formasyonda fiyatlar destek ile boyun çizgisi arasında H aralığı kadar bir yükseklik yapmıştır. İkili dip formasyonu çalıştığında yapmış olduğu H yüksekliği kadar bir paralel açarak, kanal yeni bir H yüksekliği ekleyerek trendi devam ettireceği düşünülür.

İkili Tepe Formasyonu Nedir Nasıl Yorumlanır ?

İkili tepe formasyonu tıpkı ikili dip formasyonu gibi traderlar tarafından en çok kabul görmüş formasyonlar arasında yer almaktadır. Formasyon genel olarak adından da anlaşılabileceği gibi trend zirvelerinde yada tepelerinde görülmektedir. İkili tepe(double tops) formasyonu nedir ? Formasyon daha önce en yüksek yapmış bir trendde yeni bir yüksek yapmak istemesi sonucunda fiyatların yukarı yönlü hareketi doğrultusunda eski yüksek seviyesini kıramayıp aşağı yönlü hareket etmesidir.

İkili tepe formasyonu nasıl yorumlanır ? Formasyonun yorumlanması oldukça basittir. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi fiyatlar geçmişteki zirvesine geldiğinde yeni alıcılar bulamadığında satıcıların baskın çıkmasıyla psikolojik olarak direnç noktası sayıldığından buradan satış baskısıyla aşağı yönlü hareket eder. Fiyatların daha önceki zirvesini yukarı yönlü kıramayıp aşağıya doğru hareket etmesi ikili tepe formasyonunun oluştuğunu teyit eder. İkili tepe formasyonları piyasalarda M harfine benzer hareketler yapabilmektedir.

ikili tepe formasyonu
ikili tepe formasyonu

İkili tepe ve ikili dip formasyonları sadece destek ve direnç noktaları ile değil hacim ve momentum indikatörleri ile teyit edilmesi riskinizi minimum seviyelere indirmenize yarayacaktır. Formasyon analizi yaparken fiyatların yukarıda gördüğünüz gibi birebir M yada W harfi çizmesini beklemeyin.

Finansal piyasalar gündem akışından anlık etkilenen ve buna göre hareketlenen piyasalardır. Bu nedenle W harfi çizerken noktası noktasına hareket beklememekte fayda var. Örnek vermek gerekirse 1.dip noktası olarak 10,50 seviyesi elinizde mevcut ve trend ikinci kez 10,50 seviyesine inme eğilimini taşıyor. Burada 10,50 ye dokunursa alırım diye düşünmeyin. Dip seviyesine yakın noktalardan alım yapmaya çalışarak hem stop noktasına yakın pozisyon açmış olur, hem de dip seviyesini belki de test etmeyecek büyük bir trend dönüşünü yakalamış olabilirsiniz.

Önceki makaleFiyat Boşluğu (GAP) Nedir, Nasıl Yorumlanır
Sonraki makaleOmuz Baş Omuz Formasyonu Nedir Ve Fiyat Hedefi Nasıl Yorumlanır ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here