Ana sayfa Borsa Analizleri Teknik Analiz Grafik Çeşitleri Nelerdir ? Karşılaştırmalı Grafik Türleri

Teknik Analiz Grafik Çeşitleri Nelerdir ? Karşılaştırmalı Grafik Türleri

89
0
teknik analiz grafik türleri
teknik analiz grafik türleri

Borsalarda, kripto paralarda ya da döviz paritelerinde işlem yaparken kullanmış olduğumuz teknik analiz grafikleri bizlere birçok konuda farklı seçenekler sunmaktadır. Kimi yatırımcılar uzun vadeli, kimi yatırımcılar ise günlük trade yaparken teknik analiz grafik çeşitleri konusunda oldukça farklı stratejiler benimsemektedir. Grafik türleri bizlere fiyatın yönünü tahmin etmemiz açısından farklı görünümleri ile yardımcı olurlar. Bazı grafik türlerinde zaman periyodu önemsiz iken, bazı grafik türlerinde ise zaman periyodu kavramı oldukça önemlidir. Teknik analiz grafik türleri konusunda çubuk grafikler, mum grafikler, çubuk, çizgi grafik ve son olarak birçok kişinin kullanmadığı renko grafikden bahsedeceğiz.

Teknik analizin temel konularından birisi olan grafik okuma traderler için yatırım kararı verebilme açısından oldukça önemlidir. Standart grafik türleri tarih ve fiyat bilgisinden oluşmaktadır. Grafik türlerinin bazıları sadece kapanış değerlerini baz alırken, bazıları ise açılış, kapanış, en yüksek ve en düşük fiyatları göstermektedir. Teknik analiz yaparken en çok kullanılan grafik türleri aşağıdaki gibidir:

Mum Grafikler

Mum grafikler teknik analiz grafik türleri arasında en çok kullanılan grafik çeşitleri arasında yer almaktadır. Mum grafikler daha çok Japonya’da kullanılmakta ve biz yatırımcılara istenilen zaman diliminde en yüksek, en düşük, açılış ve kapanış değerlerini sunar.

mum grafik nedir nasıl yorumlanır
mum grafik nedir nasıl yorumlanır

Mum grafikler bizlere birçok bilgi vermesinin yanında traderler tarafından daha çok kısa vadeli günlük al-sat amacıyla kullanılmaktadır. Yatırımcılar mum grafiklerin dizilişine göre çeşitli formasyonlar oluştururlar. Oluşan grafik düzenine göre yatırımcının yatırım yaptığı finansal üründe doji, yutan boğa, çekiç vs. gibi formasyonlar oluşur. Yatırımcılarda oluşan bu formasyonları yorumlayarak trend yönü hakkında çeşitli tahminlerde bulunurlar.

Çubuk Grafikler

Mum grafiklerden sonra en sık kullanılan ikinci grafik türü olan çubuk grafiklerde mum grafikler gibi açılış,kapanış,en yüksek ve en düşük (OHLC) değerlerini görebilmekteyiz. Yükseliş ve düşüş türlerine göre farklı renklendirme yapan çubuk grafikler sadeliği seven traderler tarafından tercih edilmektedir. Görsellik açısından mum grafiklerle kıyaslandığında mum grafikler daha kullanışlı olduğunu sizlerde göreceksiniz. Özellikle açılış ve kapanış değerleri birbirine yakın olan barlarda çubuk grafikler gözden kaçabilecek durumlara sebep olabilir.

teknik analizde çubuk grafikler
teknik analizde çubuk grafikler

Çizgi Grafikler

Kısa vadede trade yapmak isteyenler için pek uygun olmayan grafik türü çizgi grafikler fiyatların sadece kapanış değerlerini baz alır. Kapanış değerlerini baz aldığından dolayı gün içerisinde ya da saatlik işlemlerde yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Kısa vadeli işlemler yerine uzun vadede trendin yönü hakkında sağlıklı bilgiler vermektedir. Çizgi grafiklerde açılış, en yüksek ve en düşük değerler olmadığından piyasadaki gürültüden arındırılarak uzun vade de daha makul işlemler açmanıza yarayacaktır.

borsada çizgi grafik nedir nasıl kullanılır
borsada çizgi grafik nedir nasıl kullanılır

Renko Grafikler

Japonlar tarafından geliştirilen renko grafikler tuğla anlamına gelen renga kelimesinden türetilmiştir. Renko grafikleri incelediğinizde fiyat hareketlerini sembolize eden görünümün tuğla ya da kutu yığınına benzediğini göreceksiniz. Renko grafikler zamanı dikkate almaksızın belirli bir büyüklükte artış/azalış hareketine göre hareket ederler. Renko grafikler üzerinde çalışırken daha öncesinde artış/azalışlar için 5 puan belirlediğinizi düşünelim. (Geleneksel 3) Fiyat 100 TL ike 105 olduğunda yeşil bir tuğla yukarıya doğru görünecektir. Eğer fiyat 100 iken gün içerisinde 115 olduğunda ise 3 tane tuğla yukarı yönlü çizilecektir. Vermiş olduğumuz grafik örneği aşağı yönlü olduğu taktirde kırmızı tuğlanın olacağını unutmayınız.

renko grafik nedir nasıl kullanılır
renko grafik nedir nasıl kullanılır

Renko grafikler kısa vadeli işlemlerden ziyade çizgi grafikler gibi kapanış değerlerini baz aldığından büyük trendleri yakalamak açısından oldukça faydalıdır. Renko grafikleri kullanan traderlar piyasada oluşan gürültüden uzak gerçek trendleri yakalarlar. Renko grafiklerde trend dönüşümlerini net görebilmek için örnek vermek gerekirse fiyatların düşüş trendinde yeşil bir tuğla oluştuğunu düşünelim. Bu durumda hemen pozisyon açmak yerine ikinci bir yeşil tuğlayı beklemek daha güvenilir pozisyonlar oluşturacaktır.

Finansal piyasalarda en sık kullanılan grafik türlerini incelemiş olduk. Bu grafiklerin dışında heikin ashi, kagi ve nokta/şekil grafikleri de bulunmaktadır. Teknik analizde kullanılan grafik türlerinde temal esas vade ayarlamasıdır. Kimi yatırımcılar gün içinde trade yaparken kimi yatırımcılar ise uzun vadeli büyük trendler peşinde gitmektedirler. Buna göre kısa vadeli trade yapacak olan kişiler için daha çok mum grafikler ve çubuk grafikler tercih edilirken, uzun vadede yatırım yapacak olan kişiler büyük trendlerin peşinde gideceklerinden renko ve heikin ashi kullanmaktadır.

Önceki makaleDestek Ve Direnç Noktaları Nedir, Nasıl Çizilir ?
Sonraki makaleLineer Ve Logaritmik Grafik Nedir, Nasıl Kullanılır Ve Farkları Nelerdir ?
İstanbul Üniversitesi finans yüksek lisans öğrencisi. Fotoğrafçı ve sinemasever. Uzmanlık alanı: Portföy yönetimi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here